5 nieuwe plattelandsprojecten versterken Midden-West-Vlaanderen

West-Vlaamse platteland

Vijf projecten krijgen in totaal 407.882,06 euro Europese, Vlaamse en provinciale steun
Geert Defevere (B&B Buytenshuys in Gits) ontvangt 100.000,00 euro voor het project ‘Stek-Grond’. Ook de gemeente Ledegem ontvangt 100.000,00 euro voor de ‘Ontwikkeling van de site Capellehof’ in Rollegem-Kapelle. Leefbaar Wonen-Kringloopcentrum kan eveneens op een subsidie van 100.000,00 euro rekenen voor de winkel/bar ‘Blijzaak’ in Oostkamp. Hoeve Vandermersch uit Moorslede wordt ondersteund met 11.817,06 euro voor het project ‘Bakhuis, een warme plek’. TROEV vzw kan rekenen op een subsidie van 96.005,00 euro voor het project ‘Sociale tewerkstelling van eigen bodem in regio Tielt’.
De projecten streven naar kennisoverdracht en innovatie binnen de reguliere en/of biologische land-, tuin- en bosbouwsector, komen de profilering en promotie van de streekidentiteit ten goede en/of willen armoede en kwetsbaarheid in de landbouw- en plattelandsgemeenschap aanpakken.

Europees programma voor plattelandsontwikkeling
‘Leader’ is een Europees programma voor plattelandsontwikkeling. Het wil de leefbaarheid op het platteland in de ‘leadergebieden’ verbeteren door lokale initiatieven te ondersteunen en zo het economisch en maatschappelijk weefsel versterken.

In West-Vlaanderen zijn er twee leadergebieden: de ‘Westhoek’ (18 gemeenten) en ‘Midden-West-Vlaanderen’ (14 gemeenten).

1,8 miljoen euro voor plattelandsprojecten in Midden-West-Vlaanderen
Voor plattelandsprojecten in de regio Midden-West-Vlaanderen is tot 2020 in totaal 1.476.000 euro beschikbaar. Voor de ‘Westhoek’ is dit 5,15 miljoen euro.
Deze enveloppes bestaan voor 50 % uit Europese, voor 25 % uit Vlaamse en voor 25 % (1,74 miljoen euro) uit provinciale middelen.

Sinds de opstart van Leader Midden-West-Vlaanderen in mei 2015 werden al 16 projecten goedgekeurd. In totaal werd op die manier al 1.230.992,80 euro Leadersteun aan de regio Midden-West-Vlaanderen toegekend.

Nieuwe oproep
Via een nieuwe oproep wil de Plaatselijke Leadergroep op zoek gaan naar nieuwe plattelandsprojecten die ondersteund kunnen worden.
Organisaties, verenigingen en lokale besturen met een innoverend en uitdagend projectidee voor de regio Midden-West-Vlaanderen kunnen hun aanvraag indienen tot en met 1 april 2019.

Alle info is op de website www.west-vlaanderen.be/leader terug te vinden.
Als bijlage is een overzicht van de goedgekeurde projecten (met bedrag) terug te vinden.

www.west-vlaanderen.be/leader

* ‘Leader Midden-West-Vlaanderen’ situeert zich grotendeels in Midden-West-Vlaanderen en strekt zich uit over 14 gemeenten in drie arrondissementen: arrondissement Tielt (Ardooie, Dentergem, Meulebeke, Pittem, Ruiselede, Tielt en Wingene), arrondissement Roeselare (Ledegem, Moorslede, Hooglede, Staden en Lichtervelde) en arrondissement Brugge (Beernem en Oostkamp).

Meer info
kabinet gedeputeerde voor gebiedsgerichte werking, Guido Decorte
[email protected] of 050 40 31 50