41 herdenkingsbomen markeren de ‘Wijtschateboog’ en ‘Missines Ridge’ (Heuvelland - Mesen)

41 herdenkingsbomen markeren de ‘Wijtschateboog’ en ‘Missines Ridge’ (Heuvelland - Mesen)

​Herdenkingsbomen op de ‘Wijtschateboog’ en ‘Missines Ridge’
Op initiatief van het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels werden in het voorjaar van 2017, 41 hoogstammige olmen aangeplant op de Geallieerde en Duitse frontlijnen binnen het grondgebied van Heuvelland en Mesen.

De fronten van de ‘Wijtschateboog’ en de ‘Messines Ridge’ bleven van oktober 1914 tot juni 1917 praktisch ongewijzigd. Deze vastgelopen frontlijn werd door de Mijnenslag van 7 juni 1917 doorbroken. Om de Geallieerde en Duitse frontlijnen duidelijk in het oorlogslandschap te markeren, is elke herdenkingsboom voorzien van een metalen boomkorf met een kleurmarkering. De boomkorven op de Geallieerde (Franse en/of Britse) frontlijn zijn voorzien van een blauwe bovenrand, de boomkorven op de Duitse frontlijn van een rode bovenrand.

De totale kost van het project bedraagt 25.066 euro. De Provincie West-Vlaanderen subsidieert dit project voor 50 % vanuit het provinciaal reglement voor toeristische impulsen. De gemeente Heuvelland en de stad Mesen subsidiëren samen 12.533 euro.

Herdenkingsbomen op het Vlaamse landfront
De stad Ieper en het In Flanders Fields Museum plantten, in het voorjaar van 2015, al 138 hoogstammige olmen aan langs de historische frontlijnen van Boezinge tot Sint-Elooi. Hiermee willen ze de ‘Kleine Ieperboog 1914-1917’ blijvend markeren in het landschap. De 41 herdenkingsbomen die aangeplant werden op de ‘Wijtschateboog’ en de ‘Missines Ridge’ passen binnen dit initiatief.

Meer info
kabinet gedeputeerde voor milieu, landschap en natuur, Guido Decorte
frederik.demeyere [at] west-vlaanderen.be of 050 40 31 50

kabinet gedeputeerde voor toerisme en recreatie, Franky De Block
julie.oppalfens [at] west-vlaanderen.be of 050 40 73 33