24 West-Vlaamse plattelandsprojecten krijgen samen 1 miljoen euro steun

shutterstock_26567392.eps

Dankzij Europese middelen kan er 1 miljoen euro verdeeld worden over alle projecten. De projecten zullen zorgen voor meer ruimte voor ontmoeting en recreatie in onze provincie.

Projectoproep
In het najaar van 2021 deed de Provincie, in het kader van het Herstelfonds, een projectoproep om ontmoetingsplekken in West-Vlaanderen te creëren. De oproep werd gelanceerd met Europese middelen uit het Herstelfonds en wordt beheerd door de Provincie West-Vlaanderen in samenwerking met de VLM en de Vlaamse minister Zuhal Demir. De Provincie kreeg hierop 90 ideeën en 34 projectaanvragen binnen, waarvan er 28 projecten een positief advies kregen. Vanwege de beperkte middelen zullen 24 projecten effectief financiële steun krijgen. Elk project krijgt maximaal 65% steun met een maximum van 50.000 euro.

Goedgekeurde projecten
Tien projecten zullen werken aan de opwaardering van een groene site in de gemeente, denk hierbij aan de rand van een bufferbekken, een park, een bos(je). Dit is het geval in Ardooie, Ingelmunster, Izegem, Gistel, Wingene (Zwevezele), Poperinge (Watou), Meulebeke, Pittem, Westouter en Lendelede.

Zonnebeke en Zedelgem maken een netwerk van ontmoetingsplekjes met bankjes in de gemeente. In Zedelgem is er ook aandacht voor de troosttuin. In Alveringem zal men de site voor het gemeentehuis inrichten met bankjes, groen en speelmogelijkheden. In Ichtegem wordt het speelplein van Eernegem vernieuwd.

In een aantal gemeenten in het zuiden van de Westhoek wordt gewerkt aan de trage wegen, die een opknapbeurt nodig hebben na de vele wandelaars die er langskwamen in de coronaperiode. Ook Veurne zal de wandelroute rond Houtem een opfrissing geven. In Hooglede komen er enkele wandeltrajecten bij met een ontmoetingsplekje.

Er zijn ook een aantal ingrepen in de kernen. Eveneens in Veurne komt in de voortuin van het woonzorgcentrum in Bulskamp een plaats om te verpozen voor iedereen, met een bank en wat groen. In Vleteren wordt de omgeving van het dorpshuis van Woesten aangepakt. In Torhout zal gewerkt worden aan het plein aan Don Bosco. Menen zal een plekje in Rekkem ontharden en vergroenen en aan het Beukelpad in Houthulst komt een ontmoetings-en speelruimte. In Madonna in Langemark-Poelkapelle zal een groene ruimte ingericht worden. 

Herstelfonds
Het Herstelfonds werd in het leven geroepen met als doel de gevolgen van de coronacrisis te bestrijden. In dit geval gaat het over zorgen voor ruimte om te ontspannen en elkaar te ontmoeten. Alle projecten kunnen vanaf nu starten en lopen tot 30 juni 2024.

Reserveprojecten
De goedgekeurde projecten die geen financiële steun ontvangen, komen op een reservelijst te staan. De Provincie hoopt dat deze projecten in de toekomst toch nog steun kunnen krijgen. Het gaat om de aanleg van een zorgtuin in Langemark-Poelkapelle, een trage weg van Ooigem naar Bavikhove, het plaatsen van zitbanken op de site Polderwind in Zuienkerke en het aanleggen van belevingsplekken aan de industriezone de Bramier in Menen.

In bijlage is een overzicht van de goedgekeurde projecten (met bedrag) terug te vinden.

[www.west-vlaanderen.be/plattelandsbeleid]