1.098 unieke waarnemingen tijdens 1.000-soortendag in Hooglede en Staden

1.000-Soortendag

Het doel van het telweekend is 1.000 soorten planten en dieren inventariseren in 48 uren tijd. Dit jaar trommelden Natuurpunt Mandelstreke, de provincie en Stadlandschap West-Vlaamse hart een 30-tal experts op om alle hoekjes en kantjes van Hooglede en Staden af te schuimen. Deze grootschalige inventarisatie levert een mooie momentopname op van hoe het gesteld is met de biodiversiteit in deze twee gemeenten.   

Resultaten
Tijdens het 1000-soortenweekend hebben in totaal 73 mensen 3.411 waarnemingen van wilde planten en dieren in de natuurdatabank ‘waarnemingen.be’ ingegeven. Goed voor 1.098 verschillende soorten. Op 11 en 12 juni werden in Hooglede 179 soorten en in Staden 162 soorten voor het eerst waargenomen.

Met 346 soorten maken de planten de grootste soortengroep uit. De experts brachten ook enkele zeldzame planten in kaart, zoals bijvoorbeeld groot glidkruid op de site van Dominiek Savio en zwartsteel op de begraafplaats van Oostnieuwkerke. De tweede grootste soortengroep zijn nachtvlinders en micro’s. Zij hebben de teller met 146 aangedikt. In de nachtvlinderval troffen ze ook enkele zeer zeldzame soorten aan: witte spaandermot en smalle weegbreemot. Met 88 soorten vervolledigt de groep ‘wantsen en cicaden’ de top drie. Unieke waarnemingen zijn die van de macrosteles sardus in bos Ter Kerst en van Atlantische steilneus in het Vijverbos, twee soorten die nooit eerder zijn waargenomen in België.

Zo’n 1000-soortendag brengt ook vaak minder fraaie soorten in beeld. Zo troffen we in de fuiken die in de bufferbekkens werden uitgezet massaal veel blauwband aan. Deze vissoort is een invasieve exoot en woelt de bodem van waterpartijen op. Negatieve gevolgen hiervan zijn verrijking van water, algengroei en zuurstofgebrek. Daarnaast voedt deze vis zich met allerhande waterleven zoals eieren en larven van ongewervelde waterdieren, amfibieën en andere vissoorten.

Toekomst
Op basis van de samenwerking  en de resultaten van deze 1000-soortendag zullen de gemeenten, de Provincie, Stadlandschap en Natuurpunt in de toekomst nog meer afstemmen en samenwerken om de biodiversiteit in Hooglede en Staden op te krikken.

Samenwerking met verschillende partners
1.000-soortendag 2022 is een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen, Natuurpunt Mandelstreke, Natuurpuntkern Groot-Staden, de gemeenten Hooglede en Staden en Stadlandschap West-Vlaamse hart*.

Een volgende editie van de 1000-soortendag in het West-Vlaamse hart plant het Stadlandschap in Ledegem en Moorslede.

*Stadlandschap West-Vlaamse hart is een intergemeentelijk samenwerkingsverband tussen de Provincie West-Vlaanderen en de steden/gemeenten Roeselare, Izegem, Ingelmunster, Ardooie, Lichtervelde, Hooglede, Staden, Moorslede, Ledegem, Dentergem, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede, Tielt, Wielsbeke en Wingene.

[ www.westvlaamsehart.be/1000soortendag ]