logo's 4 regionale landschappen

Gratis schaduwbomen voor graasweides

 In tijden van hitte en verdroging zijn bomen in de weide meer dan welkom voor het vee. Ze zorgen voor schaduw en verkoeling. Ze vormen als het ware de airconditioning in de graasweide. Dat weidebomen beeldig staan in het landschap en bovendien een opsteker zijn voor de natuur, is natuurlijk ook mooi meegenomen. 

Woon je in De Panne, Langemark-Poelkapelle of Veurne? Dan kan je nog tot eind maart je gratis schaduwbomen bestellen! Landbouwers uit andere gemeentes komen misschien in aanmerking voor en landschapsplan? Mocht je geïnteresseerd zijn of informatie wensen, neem dan contact op met jouw Regionaal Landschap.

Welke soorten bomen kan ik bestellen?

De bomenplanners van de stadlandschappen hebben een lijst van 10 soorten geschikte weidebomen gemaakt:

  1. Winterlinde
  2. Gewone walnoot
  3. Tamme kastanje
  4. Canadapopulier – marilandica
  5. Canadapopulier – serotina
  6. Zwarte els
  7. Zomereik
  8. Zoete kers
  9. Haagbeuk
  10. Fladderiep

Hoe bestel ik een gratis schaduwboom?

Alle landbouwers met een graasweide in één of meer van bovengenoemde 3 steden en gemeenten kunnen via onderstaand bestelformulier één of meer gratis schaduwbomen bestellen.

Bestel je schaduwbomen

Een bomenplan voor steden en gemeenten

Het project bomenplan ondersteunt West-Vlaamse lokale besturen rond het omgaan met hun eigen bomen. Dat moet leiden tot een beter overzicht, een beter beheer én tot het aanplanten van nieuwe bomen.

De Provincie West-Vlaanderen subsidieert het project, vanuit een bilaterale samenwerking met de regionale landschappen en betrokken lokale besturen. Ook inwoners en landbouwers worden actief betrokken. Zo kunnen landbouwers aanspraak maken op één of meer van de gratis bomen voor hun graasweides.

Heb je vragen?

Voor De Panne, Langemark-Poelkapelle en Veurne, neem contact op via:

T 057 30 08 50
[email protected]