ZEEnomenaal

zeenomenaal

ZEEnomenaal

Tentoonstelling
Olmendreef 2
8660
De Panne
Wegbeschrijving
Wie Noordzeeleven zegt denkt al gauw aan de grijze garnaal, de mossel of de zeetong. Niet toevallig zijn ze ook de soorten die we graag op ons bord zien liggen.

Maar wat dacht je van het levend geraamte, de doorschijnende zakpijp of het Michelinmannetje? En neen, die laatste heeft niets te maken met de restaurantgids (hoewel zijn naam wel verwijst naar het bekende bandenmerk). Maar dat kom je dus allemaal te weten in de expo.

De biodiversiteit in de Noordzee is enorm. Dat hebben we te danken aan de unieke biotopen van grindbedden tussen bijzondere zandbanken. Op de grindbodem kunnen oesters zich vasthechten en zo ontstaan heuse riffen die tal van soorten aantrekken. Soorten die je er wellicht wel verwacht – zoals de zeester – maar ook tal van zeedieren die er zo bijzonder uitzien dat je ze zelf nooit zou kunnen bedenken.

In deze tijdelijke expo duik je naar de donkerste hoeken van de Noordzee op zoek naar die vreemde zeebeesten. Maak kennis met de maanvis, de zeeduivel en zelfs een koraal uit de Noordzee.

Maar ook bekende soorten kunnen er spectaculair uit zien. In de expo kun je je ogen de kost geven in de ‘freak show’ met als sterren een heilbot van 2 meter lang en een zeester met 6 armen.

Heb je zin om na een bezoek van de expo zelf op zoek te gaan op het strand naar vreemde Noordzeedieren? Groot gelijk! Schuim het strand af en stuur een foto van je vondst door naar de ‘online Noordzee-expo’. Wie een inzending doorstuurt maakt ook kans op het boek ‘In de diepte’ met prachtige beelden van duikexpedities in de Noordzee. Daarbovenop zal een vakjury de hoofdprijzen toewijzen aan de drie meest zeldzame vondsten.

Praktisch:

  • De expo is gratis te bezoeken van 28 oktober 2023 tot en met 10 mei 2024 tijdens de openingsuren. Kijk deze zeker eens na op onze site vooraleer je bezoek te plannen.
  • Vraag aan het onthaal naar de gratis infobrochure bij de expo (beschikbaar in Nederlands en Frans)
  • Doe mee met onze ‘digitale expo’ en win mooie prijzen!
  • Deze expo kwam tot stand in samenwerking met Gents Universiteitsmuseum en Nationaal Visserijmuseum.
Wanneer
Prijs
gratis