Vormingsreeks voor vrijwilligers in diversiteit

Wereldhuis West-Vlaanderen

Vormingsreeks voor vrijwilligers in diversiteit

Cursus of workshop
Hugo Verrieststraat 22
8800
Roeselare
Wegbeschrijving
Vormingsreeks voor vrijwilligers in diversiteit

Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Agentschap Integratie en Inburgering en Provincie West-Vlaanderen nodigen jou uit om deel te nemen aan een serie vormingen ter ondersteuning van vrijwilligers in diversiteit. Deze serie omvat negen vormingen die verspreid zijn over West-Vlaanderen en verschillende onderwerpen behandelen. De vormingen zijn bedoeld voor vrijwilligers en buddy’s die werken met mensen met een migratieachtergrond. Deelname is kosteloos, maar we verzoeken je vriendelijk om vooraf in te schrijven. Je kunt je inschrijven voor één of meerdere vormingen naar keuze.

 

Overzicht van de vormingen

Afstand-nabijheid

Afstand en nabijheid : twee tegengestelde houdingen die je als buddy best in balans hebt om deze boeiende en intense uitdaging ook voor jezelf aangenaam te houden. In je talent om anderen te helpen, schuilt ook namelijk een valkuil : téveel willen geven en daardoor je eigen welzijn verwaarlozen. 
 
Het stellen van duidelijke, respectvolle en gezonde grenzen, is dus erg belangrijk. Dat houdt in: je grenzen aanvoelen, kennen en die respectvol kunnen communiceren. Er stellen zich een aantal prangende vragen: 

  • Hoe ver ga je in het verlenen van hulp en ondersteuning?
  • Wat is dringend? Wat prioritair? Hoe maak je daarin gezonde afwegingen?
  • Hoe vind je een evenwicht tussen helpen en afstand houden?

Deze en ook jullie andere vraagstukken lichten we uitgebreid toe tijdens deze vorming.

Oostende, 24 april 2024 van 9u tot 13u (inclusief broodjeslunch)

Adres: De Antenne, Kleine Zaal, 2de verdiep, Torhoutsesteenweg 291 in Oostende

 

Als omstaander reageren op ongewenst gedrag

In de bus, in de supermarkt, op school, op het speelplein: iedereen wordt wel eens geconfronteerd met ongewenst gedrag, discriminerende of racistische opmerkingen. Toch blijven we vaak passief als getuige. Maak het verschil door actief in te grijpen als omstaander bij ongewenst gedrag!

Leer wat het 'omstaanderseffect' is en begrijp waarom het soms moeilijk is om als omstaander te reageren op ongewenst gedrag. Ontwikkel strategieën om veilig en effectief te reageren in concrete situaties in jouw directe omgeving. Denk na over de verschillende afwegingen die een rol kunnen spelen bij de keuze om wel of niet in te grijpen.

Brugge, 21 mei 2024 van 19u tot 21u30

Adres: Stadhuis Brugge, Burg 12 in Brugge

 

Duidelijke Taal Mondeling

Hoe kun je effectief communiceren in het Nederlands met iemand die de taal nog aan het leren is? Wat kun je doen om de communicatie soepel te laten verlopen en hoe kun je van een gesprek een kans maken om de anderstalige te helpen oefenen met Nederlands? Welke factoren beïnvloeden het leerproces van een andere taal? En welke trajecten zijn beschikbaar om Nederlands te leren in Vlaanderen?

Deze vorming biedt praktische tips en handvatten om vloeiend mondeling te communiceren met anderstaligen en mensen met een beperkte taalvaardigheid in het Nederlands.

Nieuwpoort, 28 mei 2024 van 19u tot 21u30

Adres: Sociaal Huis, Astridlaan 103 in Nieuwpoort

 

'Kruip-in-de-huid' van een inburgeraar

Als begeleider van een inburgeraar kan het helpen om inzicht te hebben in het traject dat ze doormaken. Deze vorming biedt je de mogelijkheid om de verschillende onderdelen van het inburgeringsproces te verkennen, waaronder het leren van Nederlands, het ontmoeten van nieuwe mensen en het leren kennen van onze samenleving. Wil je zelf ervaren wat dit traject inhoudt en welke uitdagingen er moeten worden overwonnen? Tijdens deze vorming word je meegenomen in het verhaal van nieuwkomers en ervaar je zelf hoe het is om in hun schoenen te staan.

Kortrijk, 6 juni 2024 van 19u tot 21u30

Adres: Contactpunt Agentschap Integratie en Inburgering, Wijngaardstraat 11, Kortrijk

 

Psychosociale aspecten van vluchten

Professor Ilse Derluyn van de UGent doet onderzoek naar het psychosociaal welzijn van vluchtelingen en migranten en is ook actief betrokken bij de ondersteuning van vluchtelingen en van hulpverleners. Ze gaat in deze vorming dieper in op de psychosociale aspecten van vluchten: hoe gaat een mens om met traumatische gebeurtenissen? Wat doet vluchten met je zelfbeeld? Hoe ga je om met verlies en rouw? Hoe is het om te moeten integreren in een nieuwe samenleving? Daarnaast staat Ilse ook stil bij de soms schokkende verhalen die je als professional of vrijwilliger te horen krijgt. Hoe ga je hiermee om? Hoe ver reikt je rol? Hoe geef je deze verhalen voor jezelf een plaats?

Diksmuide, 22 mei 2024 van 19u tot 21u30

Adres: Lokaal Dienstencentrum Ten Patershove, Maria Doolaeghestraat 2a in Diksmuide

 

Omgaan met diversiteit

Onze wereld wordt steeds meer superdivers en als vrijwilliger of buddy van nieuwkomers en vluchtelingen kom je in aanraking met mensen met verschillende talen, gewoonten en levensbeschouwingen. Het omgaan met diversiteit kan soms uitdagend zijn. Tijdens deze vorming ontvang je handvatten en kaders om constructief te kunnen samenwerken in diversiteit. We passen deze toe op concrete voorbeelden en casussen die herkenbaar zijn voor jouw praktijk als vrijwilliger of buddy.

Ingelmunster, 7 mei 2024 van 19u tot 21u30
Adres: Sociaal huis, Oostrozebekestraat 6 in Ingelmunster

Knokke-Heist, 4 juni 2024 van 19u tot 21u30
Adres: Spelotheek De Wip, de Vrièrestraat 26 in Knokke-Heist

Wervik, 4 juni 2024 van 19u tot 21u30
Adres: LDC De Spie, Beselarestraat 3 in Geluwe

 

Inzet van taalondersteunend materiaal binnen een oefenkans Nederlands

Hoe kan je op een leuke manier Nederlands oefenen? Wat heb je daarvoor nodig? Welke methodieken helpen hierbij? Hoe weet je welk materiaal geschikt is voor jouw oefenkans en hoe zet je dit dan in op verschillende taalniveaus? Waar kan je leuke materialen vinden? En welk materiaal kan je in het Wereldhuis vinden en gratis ontlenen? In deze sessie gaan we in op al deze vragen en wisselen we uit over jullie materialen, methodieken en niveauverschillen.

Roeselare, 23 mei 2024 van 19u tot 21u

Adres: Wereldhuis West-Vlaanderen, Hugo Verrieststraat 22 in Roeselare

 

Geïnteresseerd?

Inschrijven voor 1 of meerdere vormingen kan via onderstaande knop.

Ik schrijf in!

Graag doen we een oproep om deze uitnodiging ook verder te verspreiden naar (mede-)vrijwilligers en buddies!

We hopen jou alvast te mogen verwelkomen op één van onze vormingen!

Wanneer
->
Prijs
Gratis
Organisatie
Wereldhuis
Leeftijd
Volwassenen
Doelpubliek
Algemeen