Vormingsreeks voor vrijwilligers in diversiteit

tekening

Vormingsreeks voor vrijwilligers in diversiteit

Lezing of congres
-
verschillende
locaties
Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Agentschap Integratie en Inburgering en Provincie West-Vlaanderen nodigen jou uit om deel te nemen aan deze serie vormingen.

De vormingen zijn bedoeld voor vrijwilligers en buddy’s die werken met mensen met een migratieachtergrond. Deelname is kosteloos, maar we verzoeken je vriendelijk om vooraf in te schrijven. Je kunt je inschrijven voor één of meerdere vormingen naar keuze.

Overzicht

Afstand-nabijheid

Afstand en nabijheid : twee tegengestelde houdingen die je als buddy best in balans hebt om deze boeiende en intense uitdaging ook voor jezelf aangenaam te houden.

In je talent om anderen te helpen, schuilt ook namelijk een valkuil : téveel willen geven en daardoor je eigen welzijn verwaarlozen. 
Het stellen van duidelijke, respectvolle en gezonde grenzen, is dus erg belangrijk. Dat houdt in: je grenzen aanvoelen, kennen en die respectvol kunnen communiceren.
Er stellen zich een aantal prangende vragen: 

  • Hoe ver ga je in het verlenen van hulp en ondersteuning? 
  • Wat is dringend? Wat prioritair? Hoe maak je daarin gezonde afwegingen?
  • Hoe vind je een evenwicht tussen helpen en afstand houden? 

Deze en ook jullie andere vraagstukken lichten we uitgebreid toe tijdens deze vormingsavond.

Wingene, 16 november, van 19u tot 21u30
Adres: LDC Geselle, Sint-Amandsstraat 2, Wingene

 

Als omstaander reageren op ongewenst gedrag

In de bus, in de supermarkt, op school, op het speelplein: iedereen wordt wel eens geconfronteerd met ongewenst gedrag, discriminerende of racistische opmerkingen. Toch blijven we vaak passief als getuige. Maak het verschil door actief in te grijpen als omstaander bij ongewenst gedrag!

Leer wat het 'omstaanderseffect' is en begrijp waarom het soms moeilijk is om als omstaander te reageren op ongewenst gedrag. Ontwikkel strategieën om veilig en effectief te reageren in concrete situaties in jouw directe omgeving. Denk na over de verschillende afwegingen die een rol kunnen spelen bij de keuze om wel of niet in te grijpen.

Bredene, 23 november, van 19u tot 21u30
Adres: LDC Bredene, Duinenstraat 106, 8450 Bredene

 

Duidelijke Taal Mondeling

Hoe kun je effectief communiceren in het Nederlands met iemand die de taal nog aan het leren is? Wat kun je doen om de communicatie soepel te laten verlopen en hoe kun je van een gesprek een kans maken om de anderstalige te helpen oefenen met Nederlands? Welke factoren beïnvloeden het leerproces van een andere taal? En welke trajecten zijn beschikbaar om Nederlands te leren in Vlaanderen?

Deze vorming biedt praktische tips en handvatten om vloeiend mondeling te communiceren met anderstaligen en mensen met een beperkte taalvaardigheid in het Nederlands.

Wevelgem, 9 november, van 19u tot 21u30
Adres: Porseleinhallen, Cultuurpad 1, Wevelgem

Diksmuide, 21 november, van 19u tot 21u30
Adres: LDC Ten Patershove, Maria Doolaeghestraat 2, Diksmuide

 

'Kruip-in-de-huid' van een inburgeraar

Als begeleider van een inburgeraar kan het helpen om inzicht te hebben in het traject dat ze doormaken. Deze vorming biedt je de mogelijkheid om de verschillende onderdelen van het inburgeringsproces te verkennen, waaronder het leren van Nederlands, het ontmoeten van nieuwe mensen en het leren kennen van onze samenleving. Wil je zelf ervaren wat dit traject inhoudt en welke uitdagingen er moeten worden overwonnen? Tijdens deze vorming word je meegenomen in het verhaal van nieuwkomers en ervaar je zelf hoe het is om in hun schoenen te staan.

Izegem, 7 november, van 19u tot 21u30
Adres: Stadhuis Izegem, ingang via Stationsstraat 9 in Izegem

 

Omgaan met diversiteit

Onze wereld wordt steeds meer superdivers en als vrijwilliger of buddy van nieuwkomers en vluchtelingen kom je in aanraking met mensen met verschillende talen, gewoonten en levensbeschouwingen. Het omgaan met diversiteit kan soms uitdagend zijn. Tijdens deze vorming ontvang je handvatten en kaders om constructief te kunnen samenwerken in diversiteit. We passen deze toe op concrete voorbeelden en casussen die herkenbaar zijn voor jouw praktijk als vrijwilliger of buddy.

Oostkamp, 22 november, van 19u tot 21u30
Adres: Gemeentehuis Oostkamp, Gemeenteplein 1, Oostkamp

Ieper, 30 november, van 19u tot 21u30
Adres: Bibliotheek Ieper, Weverijstraat 9, Ieper

Blankenberge, 28 november, van 19u tot 21u30
Adres: Bibliotheek Blankenberge, Onderwijsstraat 17, Blankenberge

Geïnteresseerd?

Inschrijven voor 1 of meerdere vormingen kan via onderstaande knop.
Graag doen we een oproep om deze uitnodiging ook verder te verspreiden naar (mede-)vrijwilligers en buddies!
We hopen jou alvast te mogen verwelkomen op één van onze vormingen!

Schrijf je nu in!

Wanneer
->
->
->
->
->
->
Prijs
GRATIS
Contact:
051265050
Leeftijd
Alle leeftijden
Doelpubliek
Algemeen