Vormingen – anderstalige nieuwkomers in de klas

foto kleutergroep

Vormingen – anderstalige nieuwkomers in de klas

Lezing of congres
Aan de slag met anderstalige nieuwkomers in de klas of op school

Vormingen voor leerkrachten en beleidsondersteunend personeel.

Provincie West-Vlaanderen nodigt je graag uit op een aantal vormingen ter ondersteuning van leerkrachten en onderwijspersoneel die werken rond meertaligheid en taalverwerving in het basisonderwijs.

De vormingen gaan online door met uitzondering van de materialendagen en de vormingen van het CTO. Deze vinden plaats in het Wereldhuis in Roeselare.

Deelname is gratis. We vragen je wel om op voorhand in te schrijven. Dit kan via de button onderaan deze uitnodiging.

Vormingsreeks gericht op het lager onderwijs

Wat? Voor het eerst een anderstalige nieuwkomer in de klas of op school?
Wanneer? Donderdag 29 februari en donderdag 14 maart 2024 (17:00u - 19:00u - online)

Als je voor het eerst een anderstalige nieuwkomer in de klas of op school hebt, kan dat heel wat vragen opwerpen. We geven je in deze vorming een pak info en inspiratie over hoe je dit kan aanpakken.
Volgende onderwerpen komen aan bod: prioritaire doelen, veiligheid en welbevinden, aanleren van Nederlands, meertaligheid als sterkte, integratie van de leerling in je klasorganisatie, ondersteunende educatieve materialen, …

De online vorming bestaat uit 2 momenten en is bedoeld voor leerkrachten en beleidsondersteunend personeel uit het lager onderwijs. De vorming wordt gegeven door NT2-deskundige Ellen Vanantwerpen.

Vormingsreeks gericht op het kleuteronderwijs

Wat? Meertalige kleuters in de klas of op school
Wanneer? Donderdag 8 februari 2024 (17:00u - 19:00u - online)

Heel wat kleuterklassen verwelkomen steeds meer kindjes die thuis geen Nederlands spreken. Ondanks het feit dat de meeste kleuters ‘kraks’ zijn in het leren van meerdere talen, brengt dit toch de nodige uitdagingen en vragen met zich mee.
In deze vorming proberen we deze uitdagingen om te buigen in leerkansen voor de hele groep. We zoomen in op kwaliteitsvolle interacties, taalkrachtige activiteiten, interactief voorlezen, inzetten van de thuistaal, ouderbetrokkenheid, ...

De online vorming is bedoeld voor leerkrachten en beleidsondersteunend personeel uit het kleuteronderwijs. De vorming wordt gegeven door NT2-deskundige Ellen Vanantwerpen.

 NT2- materialendag basisonderwijs

Waar? Wereldhuis, Hugo Verrieststraat 22 in Roeselare (op wandelafstand van het station)
Wanneer? woensdag 20 maart 2024 (14:00u - 16:00u)

Tijdens deze NT2-materialendag en bijhorende workshop maak je kennis met de NT2-collectie in ons documentatiecentrum.
We maken je niet alleen wegwijs in onze collectie maar laten je vooral veel materialen zien en uitproberen.
NT2-deskundige Ellen Vanantwerpen maakt de brug tussen de inzichten uit de vormingen en onze NT2-materialen. Een niet te missen workshop dus!

Doelgroep: leerkrachten uit het kleuter of lager onderwijs, die reeds een vorming volgden rond anderstaligheid in de klas/op school.

Inschrijven? 

Deelname aan bovenstaande vormingen is gratis. We vragen je wel om vooraf in te schrijven. Dit kan via onderstaande button.
De online activiteiten verlopen via MS Teams. In de week voor het event ontvang je een herinneringsmail met alle praktische informatie (o.a. de link voor MS Teams).

Ja, ik schrijf in!

 

Intensief onthaalbeleidstraject 

Waar? Wereldhuis, eigen school + online (Hugo Verrieststraat 21 te Roeselare - op wandelafstand van het station)

De Provincie West-Vlaanderen wil 4 basisscholen in West-Vlaanderen de mogelijkheid bieden om hun onderwijs aan anderstalige nieuwkomers te versterken.
Uiteindelijke doel is een schooleigen 'plan van aanpak' voor:

  • de initiële opvang van nieuwkomers op school
  • begeleiding in de klas
  • invulling en organisatie van specifieke AN-zorg

Het traject is gratis, maar het vereist een actief engagement van de deelnemende scholen.

Inschrijven met je school kan tot en met 31 januari 2024. 
De inschrijvingslink en alle info over dit traject vind je hier

Vormingen CTO (Centrum Taal en Onderwijs van KU Leuven)

Waar? Wereldhuis, Hugo Verrieststraat 21 te Roeselare (op wandelafstand van het station)

Graag maken we ook promotie voor de vormingen van het Centrum voor Taal en Onderwijs (CTO) van de KU Leuven die georganiseerd worden in het Wereldhuis. Deze vormingen gaan dieper in op een aantal onderwerpen met betrekking tot taalverwerving bij anderstalige nieuwkomers. Ze worden georganiseerd door het CTO zelf en zijn in tegenstelling tot bovenstaande vormingen wel betalend. We zijn echter verheugd dat we deze vormingen ook in West-Vlaanderen kunnen aanbieden. Je kan je inschrijven via de linken die bij de vormingen hieronder vermeld staan.

Anderstalige nieuwkomers alfabetiseren (L2 tot L6)

Waar? Wereldhuis Roeselare
Wanneer? Woensdag 24 januari 2024, van 9:30u-12:30u

Voor wie? Leerkrachten uit het lager onderwijs.
Inhoud? Hou bouw je in het lager onderwijs een alfabetiseringstraject op dat afgestemd is op de noden van je anderstalige nieuwkomers?

 Alle info en de inschrijvingslink vind je hier.

Werken aan de woordverwerving van meertalige leerlingen

Waar? Wereldhuis Roeselare
Wanneer? Woensdag 20 maart 2024 van 9:30u tot 12:30u


Voor wie? Leerkrachten, beleidsondersteuners, directies, pedagogisch begeleiders en andere geïnteresseerden uit het lager onderwijs 

Inhoud? In deze vorming ligt de focus op woordenschatuitbreiding bij anderstalige nieuwkomers: je leert nadenken over welke woorden je best in de focus plaatst, hoe je die woorden kan aanreiken in een betekenisvolle context, welke (visuele) ondersteuning effectief is, hoe je krachtige oefenkansen creëert en op welke manier je woordenschatontwikkeling kan opvolgen.

 Alle info en de inschrijvingslink vind je hier

Eerste Hulp bij Anderstalige Nieuwkomers

Waar? Wereldhuis Roeselare
Wanneer? Woensdag 22 mei 2024 van 9:30u tot 12:30u

Voor wie? Leerkrachten, beleidsondersteuners, directies, pedagogisch begeleiders en andere geïnteresseerden uit het lager onderwijs 

Inhoud? Deze vorming  ondersteunt directeurs en beleidsteams in het ontwikkelen van een taalkrachtig beleid rond de opvang en ondersteuning van nieuwkomers op school. Zo’n beleid vertrekt vanuit inzichten in de decretale mogelijkheden en verplichtingen van onthaalonderwijs, kennis over de eigen schoolcontext en inzicht in meertalig ontwikkelen en taalkrachtige klaspraktijken maar houdt ook rekening met de noden van leerkrachten om dat in hun uitdagende klascontext te realiseren.

Alle info en de inschrijvingslink vind je hier.

Meer info

Voor vragen of meer info kan je steeds terecht bij Lobke Roygens: [email protected]

Wanneer
->
->
->
->
->
->
->
Prijs
gratis
Contact:
051 26 50 50
Leeftijd
Volwassenen
Doelpubliek
Voor genodigden