Vorming voor vrijwilligers in diversiteit

Vorming voor vrijwilligers in diversiteit

Lezing of congres
Hugo Verrieststraat 22
8800
Roeselare
Wegbeschrijving
Verschillende sessies en data

Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Agentschap Integratie en Inburgering en de Provincie West-Vlaanderen nodigen jou uit om deel te nemen aan een serie vormingen ter ondersteuning van vrijwilligers in diversiteit.
Deze serie omvat negen vormingen die verspreid zijn over West-Vlaanderen en verschillende onderwerpen behandelen.

De vormingen zijn bedoeld voor vrijwilligers en buddy’s die werken met mensen met een migratieachtergrond. Deelname is kosteloos, maar we verzoeken je vriendelijk om vooraf in te schrijven.
De exacte locatie wordt meegedeeld na inschrijving via mail.

Psychosociaal welbevinden van vluchtelingen
In deze lezing zal Professor Ilse Derluyn van de Universiteit Gent dieper ingaan op de psychosociale aspecten van vluchten en antwoord geven op vragen zoals: hoe gaan mensen om met traumatische gebeurtenissen? Wat voor effect heeft vluchten op je zelfbeeld? Hoe gaan vluchtelingen om met verlies en rouw? Hoe is het om te integreren in een nieuwe samenleving?
Daarnaast zal ze ook aandacht besteden aan de soms schokkende verhalen die je als vrijwilliger van vluchtelingen te horen krijgt. Ze zal ook ingaan op hoe je als vrijwilliger deze verhalen voor jezelf een plek kunt geven.

Bredene, 9 mei, van 19u tot 21u30

Duidelijke Taal Mondeling
Hoe kun je effectief communiceren in het Nederlands met iemand die de taal nog aan het leren is? Wat kun je doen om de communicatie soepel te laten verlopen en hoe kun je van een gesprek een kans maken om de anderstalige te helpen oefenen met Nederlands? Welke factoren beïnvloeden het leerproces van een andere taal? En welke trajecten zijn beschikbaar om Nederlands te leren in Vlaanderen?
Deze vorming biedt praktische tips en handvatten om vloeiend mondeling te communiceren met anderstaligen en mensen met een beperkte taalvaardigheid in het Nederlands

Ieper, 8 juni, van 19u tot 21u30
Kortrijk, 16 mei, van 19u tot 21u30

‘Kruip-in-de-huid’ van een inburgeraar
Als begeleider van een inburgeraar kan het helpen om inzicht te hebben in het traject dat ze doormaken. Deze vorming biedt je de mogelijkheid om de verschillende onderdelen van het inburgeringsproces te verkennen, waaronder het leren van Nederlands, het ontmoeten van nieuwe mensen en het leren kennen van onze samenleving. Wil je zelf ervaren wat dit traject inhoudt en welke uitdagingen er moeten worden overwonnen? Tijdens deze vorming word je meegenomen in het verhaal van nieuwkomers en ervaar je zelf hoe het is om in hun schoenen te staan.

Roeselare, 2 mei, van 19u tot 21u30
Diksmuide, 23 mei, van 19u tot 21u30
Waregem, 30 mei, van 19u tot 21u30

Omgaan met diversiteit
Onze wereld wordt steeds meer superdivers en als vrijwilliger of buddy van nieuwkomers en vluchtelingen kom je in aanraking met mensen met verschillende talen, gewoonten en levensbeschouwingen. Het omgaan met diversiteit kan soms uitdagend zijn. Tijdens deze vorming ontvang je handvatten en kaders om constructief te kunnen samenwerken in diversiteit. We passen deze toe op concrete voorbeelden en casussen die herkenbaar zijn voor jouw praktijk als vrijwilliger of buddy.

Brugge, 4 mei, van 19u tot 21u30
Tielt, 1 juni, van 19u tot 21u30
Harelbeke, 6 juni, van 19u tot 21u30

Inschrijven kan voor 1 of meerdere vormingen.

Ja, ik schrijf in!

We kijken ernaar uit je te mogen verwelkomen! 

 

Wanneer
->
->
->
->
->
->
->
->
Prijs
GRATIS
Contact:
051265050
Leeftijd
Volwassenen
Doelpubliek
Algemeen