Programmeer mee: maak je eigen mini-Agrotopia met Henk Rijckaert

Programmeer mee: maak je eigen mini-Agrotopia met Henk Rijckaert

Cursus of workshop
Oostnieuwkerksesteenweg 101
8800
Roeselare
Schrijf je klas vanaf vrijdag 26/3 om 12u30 in voor deze exclusieve workshop over computationeel leren! De inschrijvingslink verschijnt vanaf 12u30 op deze pagina.

OPGELET: het is jammer genoeg niet meer mogelijk om in te schrijven. We zullen de workshop wel nog aanbieden na de openingsweek eind september, begin oktober. Meer info daarover volgt binnenkort.

De Provincie West-Vlaanderen wil een actieve regisseur zijn van kennisoverdracht. Ze zette daarom de hogescholen Vives en Howest aan het werk. Samen met comedian én landbouwingenieur Henk Rijckaert ontwikkelden ze een heel bijzondere STEM-workshop, “Mini-Agrotopia”, voor leerlingen van het basis- en secundair onderwijs (6e leerjaar & 2e jaar secundair). 

Spelenderwijze leren ze “computationeel” te denken in een heel ongewoon decor….
De Provincie West-Vlaanderen onderstreept hierrmee haar rol als actieve regisseur van kennisoverdracht samen met Joblabo Voeding (Roeselare) en Inagro. 

West-Vlaamse leerlingen van het zesde leerjaar basisonderwijs en het tweede jaar secundair krijgen dit najaar de kans om kennis te maken met Agrotopia. 
Dat is de gloednieuwe onderzoeks- en demonstratieserre van het onderzoekscentrum voor land- en tuinbouw Inagro op de kistenloods van REO Veiling in Roeselare.

Na het bezoek werken de leerlingen verder aan hun eigen Mini-Agrotopia in de klas. De school krijgt het materiaal gratis ter beschikking en tekent hiervoor een overeenkomst.
 

Programma

Het bezoek met de klas aan Agrotopia is een dagvullend programma.

Basisonderwijs (uren onder voorbehoud):

  • 9u-12u: Workshop "maak je eigen mini-Agrotopia"
  • 12u-13u: lunch
  • 13u-15.30u: Audiotour door de serre en bezoek aan de interactieve expositie, ontwikkeld door o.a. Henk Rijckaert.

Secundair onderwijs (uren onder voorbehoud):

  • 9u30-12u: Audiotour door de serre en bezoek aan de interactieve expositie, ontwikkeld door o.a. Henk Rijckaert.
  • 12u-13u: lunch
  • 13u-16u: Workshop "maak je eigen mini-Agrotopia"
     

Data en locatie

De workshops vinden plaats van 27 september 2021 t.e.m. 1 oktober 2021

Locatie: 
Dakserre Agrotopia
Oostnieuwkerksesteenweg 101
8800 Roeselare

Routebeschrijving

Agrotopia is bereikbaar met het openbaar vervoer vanaf het station van Roeselare (bus 1, 30 en 95). Te voet is het 2,5 km stappen vanaf het station.
 

Inschrijven

Deze workshops worden gratis aangeboden, maar de plaatsen zijn beperkt.

Inschrijven kan vanaf vrijdag 26/3 om 12u30 op deze pagina.

Het moment van voorinschrijving is bepalend. Daarnaast wordt er ook een geografische selectie gemaakt zodat alle West-Vlaamse regio's aan bod komen. Max. de helft van de deelnemende klassen kan uit één regio komen. Elke regio moet minimum vertegenwoordigd zijn.

Ben je er nu niet bij? Niet getreurd! 
Nadien wordt het werk-en lesmateriaal verder aangeboden voor de derde graad basisonderwijs en eerste graad secundair onderwijs. Zo kunnen alle West-Vlaamse scholen op ontdekking in de interessante wereld van het ‘computationeel’ denken. Ook dat gebeurt in samenwerking met Vives en Howest. Leerkrachten kunnen de workshop dan in de klas aanbieden, of combineren met een bezoek aan Agrotopia.
 

Computationeel leren

De Provincie zet bewust in op ‘computationeel’ leren. Computationeel denken gaat over het menselijk vermogen om complexe problemen op te lossen met computers als hulpmiddel. Dat denken wordt in de nabije toekomst steeds belangrijker. Leren programmeren bevordert dat denken.
De nood om daarop in te zetten vloeit voort uit een onderzoek van hogescholen Vives en Howest uit 2018, in opdracht van de Provincie. Uit het eindrapport bleek dat er een hoge nood was aan kant-en-klaar lesmateriaal voor kinderen van 2,5 tot 18 jaar. Daar wil de Provincie met deze workshop aan tegemoet komen. Zo wil ze de nieuwe generatie laten kennismaken met de snel evoluerende digitale transitie.


Agrotopia

Agrotopia, de innovatieve onderzoeks- en demonstratieserre van Inagro, wordt operationeel in de zomer van 2021. Deze kennishub met maar liefst 6.000 m² teeltoppervlak wordt ver buiten de provinciale grenzen een blikvanger voor onderzoek en innovaties in glastuinbouw en professionele ‘urban farming’. De workshop maakt onderdeel uit van een hele reeks topevents tussen 25 september en 3 oktober op de site van de REO veiling om de officiële opening van Agrotopia te vieren.

 

Niet vergeten

Om in aanmerking te komen vragen we je om de overeenkomst ondertekend terug te bezorgen tegen uiterlijk 30/4 (mailen naar [email protected]) en het toestemmingsformulier voor beeldmateriaal in het begin van het schooljaar door de ouders van de deelnemende leerlingen te laten ondertekenen en bij te houden.

Wanneer
->
Prijs
gratis
Contact:
050 40 34 46
Organisatie
Provincie West-Vlaanderen
Leeftijd
Kinderen
Doelpubliek
Voor scholen