Netwerkevent 'Goed Geboerd'

Netwerkevent 'Goed Geboerd'

Lezing of congres
Condédreef 10
8500
Kortrijk
Wegbeschrijving
Hoe kun je boeren sterker maken? Welke hefbomen heb je als consument in handen om boeren wereldwijd te versterken? Welke rol hebben fair trade en korte keten hierin?

Via een verhelderende inleiding, informatieve en participatieve gesprekstafels en inspirerende getuigenissen gaan we op zoek naar antwoorden. Inschrijven kan via onderstaande button.

Programma

17.30 uur: Onthaal

18.00 uur: Inleiding door prof. Jan Orbie (UGent)

De bewustwording rond eerlijke handel is de laatste jaren toegenomen. Maar hoeveel zin heeft het eigenlijk om fair trade te kopen? Professor Jan Orbie, hoofddocent aan de Vakgroep Politieke Wetenschappen en directeur van het Centrum voor EU Studies aan de UGent legt uit hoe de vork in de steel zit en welke positie Europa hier inneemt.

19.00 uur: Neem deel aan een van deze gesprekstafels:

Fairtrade-  en korteketenproducten: een blik achter de schermen
Als je alle duurzaamheidslabels op chocoladeverpakkingen ziet, zou je geloven dat de strijd voor eerlijke en duurzame chocolade al lang gestreden is. Maar klopt dat wel? Waar liggen de uitdagingen in het eerlijker maken van de cacaosector en hoe kunnen we die aanpakken? En hoe gaat een lokale chocolatier hier mee om?
In een open gesprek bekijken we de situatie nu en denken we na over hoe het beter kan. (olv Oxfam België en Inagro)

Food for the future: een blik op eiwitrijke gewassen
Hoe voldoende, goed en gezond voedsel produceren op een manier die past binnen de grenzen van onze planeet? Willen we de wereld blijven voeden, dan zal het anders moeten. 
We moeten ruimte maken voor nieuwe ideeën en iedereen de kans geven om mee te bouwen aan een duurzaam voedselsysteem. 
Inagro en Rikolto gaan in gesprek over de toekomst van lokaal geteelde eiwitgewassen en belichten jong ondernemerschap dat stappen zet naar duurzaam en gezond voedsel voor iedereen. (olv Inagro en Rikolto)

Mondiale boerenklap
Landbouwster zijn in Vlaanderen of landbouwster zijn in Afrika, dat zijn twee totaal verschillende werelden, realiteiten en levens! Of toch niet…? 
2 landbouwsters, die aan de moedige kar trekken van de duurzame landbouw, met meer dan 5000 kilometer tussen hun respectievelijke boerderijen, gaan met elkaar en met de andere tafelgenoten in gesprek. Over gelijkaardige moeilijkheden die ze ondervinden, over de oplossingen die ze daar tegenover kunnen stellen, over hoe ze elkaar ondanks de afstand kunnen versterken in hun strijd voor respect en rechtvaardigheid t.a.v. de boer wereldwijd en over hun vrouw-zijn in deze context (moderator : Suzy Serneels, Beleidsmedewerker Recht op Voedsel - Broederlijk Delen).

Fair Trade en korte keten: een geslaagd huwelijk?
De campagne Fair Trade Gemeenten zet in op een samenwerking tussen Fair Trade en korte keten op lokaal vlak. Wat is de gemeenschappelijke basis?  Waar ligt er een spanningsveld? 
We zoeken een referentiekader en illustreren met een aantal concrete voorbeelden van geslaagde samenwerkingen en de inspiratiegids ‘duurzame voeding’. (olv Fair Trade Gemeenten en Wereldhuis West-Vlaanderen)

PTI presents… Aquaponics
Ben jij ook gebeten door duurzaamheid en innovatie? Het PTI alvast wel! De school experimenteert met vernieuwende methoden van voedselproductie waarin zowel minder water als minder chemische meststoffen worden ingezet, maar die toch hoogwaardige voedingsmiddelen afleveren. Door over te schakelen naar circulaire productiemethoden reduceren we eveneens drastisch onze ecologische voetafdruk. Wanneer bovendien sensoren geplaatst worden in dit systeem kan met behulp van een app de voedselproductie op de voet gevolgd en zelfs voorspeld worden. Kom meer te weten over hoe dit in zijn werk gaat tijdens één van de workshops van Goed geboerd!  (olv PTI)

19.40 uur: Netwerkmoment met een duurzame hap en een standenmarkt

20.40 uur: Gesprekstafels (2e ronde)

21.20 uur: Einde

Wanneer
->
Prijs
Gratis