Netwerkdag Word Wereldburger 2018

Image
Campagnebeeld Netwerkdag Word Wereldburger 2018

Netwerkdag Word Wereldburger 2018

Cursus of workshop
Koning Leopold III-laan 41
8200
Sint-Andries (Brugge)
Wegbeschrijving
Een dag waarop we mensen samenbrengen. Om elkaar te leren kennen, eens ‘een klapke te doen’, samenwerkingen te starten, nieuwe inspiratie te vinden.

En waarom? De Provincie hamert op samenwerking. Als je de uitdagingen ziet waar we voor staan, dan zijn wij allemaal piepkleine spelers. Niemand zal het alleen oplossen. We hebben nood aan gedurfde en vernieuwende samenwerkingen waarin één plus één –minstens- drie is. Maar om te kunnen samenwerken moeten we elkaar ook (leren) kennen.

En voor wie?  Voor iedereen. Voor wie al lang met Wereldburgerschap bezig is, maar ook voor wie net komt piepen. Voor de liefhebbers en studenten, maar ook voor de professionelen. Voor wie in het Zuiden bezig is, maar ook voor wie in West-Vlaanderen aan een betere wereld werkt. Nieuw dit jaar is dat we ook een aanbod voorzien voor de ouders van de studenten die kiezen voor een buitenlandse stage. 

Programma

8u30: Onthaal voor studenten

8u45: Inleiding voor studenten

9u00: Onthaal andere genodigden

9u15: Ontvangst alle genodigden door gedeputeerde de Bethune

9u30: Workshops/lezingen - deel 1:

 • Spreker Réginald Moreels is (oorlogs)chirurg. Hij was  medeoprichter van de Belgische afdeling van Artsen zonder Grenzen, waarvan hij van 1986 tot 1994 voorzitter was. Van 1995 tot 1999 was hij staatssecretaris en vervolgens minister van Ontwikkelingssamenwerking. In 1997 stond hij aan de wieg van Kleur Bekennen. Op onze netwerkdag gaat hij in gesprek over zijn nieuwste essay ‘Is de mens slecht?’.
 • Spreker Khalid Benhaddou is hoofdimam van de El Fath moskee, voorzitter van het Platform Vlaamse Imams en auteur van het boek ‘Is dit nu de islam’. Khalid zette de afgelopen jaren alles op alles om de polariserende tendenzen in onze samenleving tegen te gaan en is een verbindingsfiguur bij uitstek in Gent en ver daarbuiten’. In een samenleving waar moslimburgers vaak geviseerd worden, en waarin vrijheden op de helling komen te staan, roept Khalid op om samen te werken over religieuze en sociale grenzen heen. Khalid won vorig jaar De Prijs voor Mensenrechten.
 • Hoe trek je nieuwe vrijwilligers aan, hoe hou je die gemotiveerd, hoe kan je die coachen? De workshop biedt heel wat inspiratie en vernieuwde moed om aan de slag te gaan, een vleugje humor en uitwisseling onder vrijwilligers.
 • Workshop West-Vlaams Noord-Zuidoverleg - Samen voor een duurzame en rechtvaardige wereld?
  Mensen over de hele wereld voeren actie voor een meer duurzame en rechtvaardige wereld. Hier bij ons, én elders in de wereld. Hoe gebeurt dat aan de andere kant van de wereld? Zijn we bezig met dezelfde strijd? is actievoeren wel overal veilig genoeg? Hoe helpen of versterken we elkaar? Waar zien we de kiemen voor deze globale beweging? 
 • Iedereen achter de camera: beelden maken en verspreiden. Tips en tricks over hoe je goede foto's en filmpjes maakt én hoe je die efficiënt kan verspreiden via sociale media.

10u45: Pauze/netwerkmoment:

 • Meet and greet in café de 4 seizoenen
 • Een antwoord op al jou vragen in 3 verschillende loketten (Stagereglement, Reglement initiatieven in het Zuiden, Steunpunt 4de pijler)
 • Ontdek het gloednieuwe educatieve pakket rond de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)

11u30: Workshops/lezingen - deel 2

 • Spreker Yasmien Naciri (26) is bijna jaloersmakend energiek en actief. Ze schrijft tweewekelijks een pittig opiniestuk voor De Morgen, twittert de klok rond haar mening in 140 spitante, is actief als marketeer, stampte een hulporganisatie én een jeugdwerking uit de grond, inspireert jongeren om te ondernemen en duikt af en toe op als verfrissende opiniemaker in radio- en tv-studio’s. Ze verwoordt er onrust, gevoelens, frustraties en wijst op populistische denkfouten en taboes in het maatschappelijke debat. En met een bijzondere geestdrift wijst ze beleidsmakers, ondernemers, programmatoren, academici op hun mogelijkheden en verantwoordelijkheden.
 • De klimaatverandering is een feit. Sommigen wentelen in negativiteit of fatalisme. Spreker Tine Hens, historica en auteur van 'Het klein verzet' gelooft wel in alternatieven. Hierbij staat de kracht van mensen centraal die bewijzen dat een andere, sociaalecologische economie mogelijk is. Via kleine en grotere projecten die ze starten in hun eigen wijk of stad.
 • Workshop van ouders voor ouders van studenten die hun stage in het buitenland doen. Je krijgt er een antwoord op al je vragen.
 • Workshop 'De digitale wereld in je Zuidproject'
  De snelweg van digitalisering biedt tal van mogelijkheden voor Noord en Zuid: communicatie verloopt sneller en directer, nieuwe apps en tools vormen handige hulpmiddelen, … In deze sessie geeft Jan Kennis - van de 4de pijler "nieuwe technologie voor Boyoma Studenten" en lid van Educaid - een introductie over hoe de digitale wereld deuren kan openen voor projecten in het zuiden. Welke voorwaarden moeten hiervoor vervuld zijn? Zijn er ook valkuilen? Het is geen concrete workshop over sociale media. Het is wel een inspirerend theoretisch verhaal doorspekt met voorbeelden van bestaande toepassingen uit zijn eigen project in Congo.
 • Ga in gesprek met een delegatie van de Filipijnen over ondernemerschap. De Provincie West-Vlaanderen zet samen met veel partners in de Filipijnen én in West-Vlaanderen een project op over duurzame landbouw, klimaatverandering en ondernemerschap. (deze workshop is in het Engels)

12u45: Netwerklunch met landentafels (Zuid-Afrika, India, Filipijnen, Congo, Kameroen, Brazilië en Zambia). Je kan er contacten leggen met andere studenten, organisaties of gemeenten met ervaring in jouw stage- of projectland.

14u00: Einde Netwerkdag

14u00 - 15u30: Dossierbegeleiding voor studenten

Wanneer
-
Prijs
Gratis, inschrijven verplicht
Contact:
051 26 50 50
Organisatie
Wereldhuis West-Vlaanderen
Leeftijd
Volwassenen