Netwerkdag 'Word Wereldburger'

netwerkdag

Netwerkdag 'Word Wereldburger'

Lezing of congres
Koning Leopold III-laan 41
8200
Sint-Andries (Brugge)
Wegbeschrijving
De netwerkdag is dé jaarlijkse afspraak om mensen uit het werkveld te ontmoeten en inspiratie op te doen via boeiende workshops en lezingen.

De lezingen in de Provincieraadzaal zijn ook online via livestream mee te volgen.

Programma
 • 9u: Onthaal
   
 • 9u30: Lezing door Low Impact Man – Lezing (in Boeverbos en via livestream)
  Steven Vromman, ook wel gekend als Low Impact Man, werkte in het verleden binnen de sector van internationale solidariteit. Later kwam zijn focus meer te liggen op klimaat. Met een heldere kijk op de dingen en een meer dan gezonde dosis humor, geeft Low Impact Man ons mogelijkheden mee van wat we zelf kunnen doen.
   
 • 10u20: Pauze met tijd om je tasje koffie bij te vullen, voor een sanitaire stop, of ontdek het Waterhuis van Join for Water.

  Het Waterhuis (doorlopend – inkomhal)
  Tijdens de pauzes kan je in de inkomhal kennismaken met jouw watervoetafdruk. In het Waterhuis van Join for Water krijg je tips en tricks om waterbewuster te leven.
   
 • 10u35: Kies uit volgende lezingen of workshops:

  Optie 1: Halverwege de SDG’s – Info -en inspiratiesessie (in Boeverbos en via livestream)
  In september 2015 werden de SDG’s of Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen formeel aangenomen door de VN met Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling. Halverwege de eindtermijn maken we de balans op. Hoe ver staan we met het behalen van de doelstellingen? Waar scoren we goed? Waar moeten we nog (verder) op inzetten de komende jaren? Wat kan je zelf doen als burger? Route 2030 tracht een antwoord te bieden op deze vragen en meer.

  Optie 2: Solidariteitsacties in de praktijk – Uitwisseling (enkel in Boeverbos)
  Solidariteit. Een woord dat zijn volle betekenis krijgt wanneer een samenleving geconfronteerd wordt met een crisis. Denk maar aan de oorlog in Oekraïne. Maar ook andere organisaties zetten zich dagelijks in voor internationale solidariteit, bijvoorbeeld op school, met partners in het globale Zuiden, etc.
  Hoe pak je het concreet aan? Twee organisaties delen hun expertise en ondervindingen in deze uitwisselingssessie en zijn benieuwd naar jullie eigen ervaringen.

  Optie 3: Solidariteitsprojecten met kinderen – Infosessie en uitwisseling (enkel in Boeverbos)
  Hoe werk je als 4de Pijlerinitiatief of als stagiair(e) met kinderen binnen een project? Geen makkelijke vraag… Marit Van Liere van het Nederlandse Better Care Network deelt hun bevindingen en hun instrumenten. Ook voluntourism komt aan bod tijdens deze interactieve sessie.

  - Optie 4: Klimaatquiz (enkel in Boeverbos)
  Een frisse quiz over een hot item. Test je kennis over klimaat en doe mee aan onze quiz. Van huis-tuin-en keukenweetjes tot klimaatvluchtelingen en alles daartussen.
  Laagdrempelig,  leerrijk, geestig en een beetje tegendraads.
   
 • 11u25: Pauze 
   
 • 11u40: Kies uit volgende lezingen of workshops:

  - Optie 1: Afghanistan na 1 jaar Taliban (in Boeverbos en via livestream)
  Samen met Hanifa en Evie van Moeders voor Vrede vzw maken we de trieste bilan op na meer dan een jaar taliban: extreme armoede en schendingen van vrouwenrechten op grote schaal. Het lijkt terug naar af.
  Hoe verloopt het inmiddels met de Afghaanse medewerksters die werk maakten van opleidingsprojecten voor vrouwen en meisjes?  Zij konden in 2021 naar Ieper vluchten. Kunnen ze nog contact houden met Afghanistan?  Wat geeft hen moed en perspectief?

  Optie 2: Naar een ecovriendelijke lifestyle – workshop (enkel in Boeverbos)
  Hun hoogste doel: een zero-waste levensstijl. Hoe je dat aanpakt, vertellen de medewerkers van Mixua graag tijdens deze workshop. Met tips, tricks en veel inspirerende voorbeelden kom je te weten hoe je een positieve impact kan hebben om je leefomgeving en het klimaat door bewust om te gaan met producten en hun verpakkingen.

  Optie 3: Wat met water? – Info-en inspiratiesessie (enkel in Boeverbos)
  De aanhoudende droogte en de waterschaarste plaatsen het waterprobleem hoog op de agenda.
  Hoog tij(d) om werk te maken van doortastende maatregelen en initiatieven op verschillende niveaus.
  Tijdens deze sessie duiken we in onze inspiratiegids Wat met Water en lichten inspirerende voorbeelden van lokale en mondiale waterprojecten toe.

  Optie 4: Ben ik de wereldburger die ik denk te zijn? – Workshop (enkel in Boeverbos)
  Wat zeggen de beelden en woorden die je gebruikt over jezelf als wereldburger? Sta je soms stil bij je eigen denkbeelden of jouw blik op de wereld? Denk je soms na over wat gezien wordt als de juiste kennis?
  In deze workshop gaan we rond deze vragen met elkaar in gesprek over dekolonisatie en hoe we onszelf ertoe verhouden. Een expert reflecteert met ons mee.
   
 • 12u30: Netwerklunch met broodjes een lekker kopje soep.
   
 • 13u00: Uitleg Provinciaal subsidiereglement voor internationale onderwijs-, stage- en onderzoekservaringen - enkel voor studenten hoger onderwijs die een internationale stage aanvatten
  Alles wat je wilde weten over het provinciale subsidiereglement voor internationale onderwijs-, stage- en onderzoekservaringen hoor je hier.

  Toch nog vragen? Stel ze dan aan onze experts.
Wanneer
->
Prijs
Gratis