Netwerkdag Word Wereldburger

Image
Ignaas Devisch

Netwerkdag Word Wereldburger

Cursus of workshop
Koning Leopold III-laan 41
8200
Sint-Andries (Brugge)
Wegbeschrijving
Kleppers als Centraal-Afrika-kenner Peter Verlinden, filosoof Ignaas Devisch en Piet Colruyt zijn alvast van de partij. Jij ook?

De netwerkdag is dé afspraak om mensen uit het werkveld te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en inspiratie op te doen via boeiende workshops en lezingen.

PROGRAMMA

09u00 | Onthaal
09u15Verwelkoming door gedeputeerde de Bethune
09u30 | Workshops/lezingen- deel 1 – keuze uit:

 • Filosoof Ignaas Devisch over ‘wereldburgerschap’.
  Ignaas Devisch is professor in filosofie en ethiek.  Hij werkt als filosoof aan de Universiteit Gent en is regelmatig te gast op radio en televisie (De Wereld Vandaag, De Ochtend, De Afspraak, Terzake) om duiding te geven bij ethische en filosofische kwesties.
  We geven Ignaas alle ruimte om te reflecteren over ons centrale thema 'wereldburgerschap'. Wat betekent het vandaag een wereldburger te zijn? De kwestie brengt ons onvermijdelijk tot de vraag wat het betekent een mens te zijn in een grenzeloze wereld.
 • Piet Colruyt: Kunnen ondernemers de wereld redden?
  Piet Colruyt, familie van, noemt zichzelf een sociaal ondernemer. In ‘Allemaal sociaal 3.0. Kunnen ondernemers de wereld redden?’ gaat hij, samen met andere auteurs, op zoek naar nieuwe recepten en duurzame oplossingen voor de Maatschappij 3.0.
  Hoe herdefiniëren we economische waarde op lange termijn? Wat is de rol van de ondernemende burger? En waarom moet de overheid zichzelf opnieuw uitvinden om zo mee de krijtlijnen te trekken voor een andere samenleving?
  Veel concrete voorbeelden uit binnen-en buitenland bieden inspiratie voor een boeiende discussie.
 • Come to the point in de snelcursus pitching.
  Hoe stel je je project / stageplek kort en krachtig, maar vooral inspirerend voor? Wat wil je mensen zeker vertellen? En wat willen mensen graag horen? Hoe vergroot je de kans op een ja als je een vraag stelt? In deze concrete workshop ga je interactief aan de slag met je eigen verhaal, onder leiding van Marie-Hélène Elleboudt van Faciliyo
 • Première vernieuwde reglementen ‘Initiatieven in het Zuiden’ en ‘Wereldburgerschap stimuleren in West-Vlaanderen’.
  Beleef de wereldpremière van de vernieuwde reglementen waarmee het Wereldhuis werkt.  We lichten de belangrijkste wijzigingen toe met de nodige voorbeelden.
  Ook de aanvraagformulieren en de inspiratiegidsen kregen een grondige update.
  We willen jullie aanmoedigen  om de nieuwe reglementen te gebruiken, geven tips, beantwoorden jullie vragen, geven inspiratie… een werksessie rond onze reglementen dus!
 • Ambrasmakers: 1001 redenen om (geen) ambras te maken: hier en elders in de wereld.
  (workshop West-Vlaams Noord-Zuidoverleg)

  Over de hele wereld komen mensen in beweging. Ze komen op voor een beter leven, of roepen beleidsmakers op om het anders en beter te doen. Ze houden petities, voeren actie, komen op straat, en nodigen medeburgers uit om mee te doen.
  Jan-Willem en Sarah van Students for Climate Brugge zijn te gast en vertellen waarom zij ‘ambras’ maken. Serge Beel van 11.11.11 motiveert en inspireert met verhalen van ‘changemakers’ aan de andere kant van de wereld.
  En jij? Heb jij ook iets van een ambrasmaker? Waarvoor zou jij in beweging komen? En hoe kan je ook in kleine dingen meewerken aan verandering?

10u45 | Pauze

 • Kelen smeren en banden smeden aan de FairTradebar
 • Ga op zoek naar sterke vrouwen mooi vormgegeven door ‘Fien tekent’
 • Gebruik je wereldburgerskills om uit de escape room te ontsnappen
 • Infoloketten: alles wat je altijd al wilde vragen over de reglementen ‘stage in het buitenland’, ‘initiatieven in het Zuiden’ en ‘wereldburgerschap stimuleren in West-Vlaanderen’
 • Documentatiecentrum: ontdek de nieuwste aanwinsten en het neusje van de zalm
 • Wat werkt er meer verbindend dan samen muziek maken? Crea Thera nodigt je samen met nieuwkomers uit op een ‘Beats, words and moves’-sessie
 • Proefprikkelhoekje: verwen al je zintuigen op de proefstands met (h)eerlijke producten

11u30 | Workshops/lezingen- deel 2 – keuze uit:

 • WIJZIGING
  Omwille van de gebeurtenissen in Syrië zal Rudi Vranckx niet aanwezig kunnen zijn op onze Netwerkdag. Als oorlogsjournalist trekt hij naar het front.  Maar met voormalig verslaggever en Centraal-Afrika-kenner Peter Verlinden hebben we een uitstekende en waardige vervanger.
  Na meer dan een kwarteeuw buitenlandverslaggeving zette Peter een punt achter zijn carrière bij de VRT. Stilzitten doet hij echter niet. Integendeel. Gedesillusioneerd door de massamedia, wil hij zijn kennis over internationale conflicten voortaan liever delen met een live publiek. ‘De massamedia tonen kapotte gebouwen en dode mensen, maar niet wat er vanbinnen kapot is gegaan.’  Peter werpt vanuit zijn eigen ervaringen een kritische blik op de hedendaagse media en journalistiek maar zoomt ook in op thema’s als wereldburgerschap en identiteit. Niet te missen dus.”
 • Ouders informeren ouders over het wel en wee van hun kinderen op stage in het buitenland.
 • Binnenkort gaat je zoon/dochter op buitenlandse stage. Dit is een levenservaring om nooit te vergeten en je gunt je kind dit van harte. Toch heb je hier wellicht heel wat vragen bij. Wat met de voorbereiding? Hoe houden we contact? Hoe kan ik van op afstand helpen als het wat moeilijker gaat? Hoe steun ik mijn kind bij terugkomst? 
  In deze interactieve workshop getuigen een aantal ouders over hun eigen ervaringen en aanpak hierbij. De workshop wordt begeleid door de Hogescholen HOWEST en VIVES.
  Napraten kan aan de ‘oudertafel’ tijdens de netwerklunch.
 • Wereldburgers met een winkelkar: raak wegwijs uit duurzame producten, logo’s en organisaties.
  Hoe hou je rekening met mens en milieu bij je aankopen in de supermarkt?
  Duurzaam consumeren biedt voordelen voor mens, milieu en economie. Maar hoe doe je dat concreet?
  We maken je wegwijs in het labyrint van logo’s en etiketten van Fair Trade, bio en korte keten. Welke weg leggen voedingsmiddelen af voor ze op ons bord terechtkomen?
  In een panelgesprek met inspirerende initiatieven gaan we dieper in op de uitdagingen van bedrijven die duurzaamheid centraal plaatsen.
 • Frame, voice, report. Hoe kan je de SDG-boodschap verspreiden vanuit een Zuidproject? Getuigenissen van 4de pijlerorganisaties.
  Frame, Voice, Report! is een subsidieprogramma voor maatschappelijke organisaties met als doel om de kennis en de betrokkenheid bij de duurzame ontwikkelingsdoelen onder EU-burgers te vergroten. Vier organisaties, die ook ondersteund worden door één van onze reglementen, kregen een financiering om een communicatie activiteit op te zetten.
  In deze workshop getuigen deze vier 4de pijlerorganisaties hoe ze de SDG-boodschap gaan verspreiden vanuit een Zuidproject en wat ze concreet gaan doen. Een boeiende workshop dus!
 • Maak kennis met Sabrine Ingabire: jong, welbespraakt en een uitgesproken mening. 
  Sabrine is mensenrechtenactiviste, journaliste bij NRC Handelsblad en publiceert columns in MO* Magazine en De Morgen. Ze behandelt thema’s als (on)recht, diversiteit, maatschappelijke problematieken en (zelf)liefde.
  “Echte inclusiviteit laat niemand achter.”

12u45Netwerklunch met landentafels

14u – 16uProgramma voor studenten hoger onderwijs
Eerst wordt er een infosessie voorzien over het provinciale stagereglement.  Studenten kunnen hier terecht met alle vragen voor hun eigen dossier. Daarna slaan Howest en Vives de handen in elkaar voor een inhoudelijke workshop over de SDG’s, de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.

 

Wanneer
-
Prijs
Gratis, graag inschrijven
Contact:
051 26 50 50
Organisatie
Wereldhuis West-Vlaanderen
Leeftijd
Volwassenen