Netwerkdag 'Word Wereldburger'

Netwerkdag 'Word Wereldburger'

Lezing of congres
Koning Leopold III-laan 41
8200
Sint-Andries (Brugge)
Wegbeschrijving
De netwerkdag is dé jaarlijkse afspraak om mensen uit het werkveld te ontmoeten en inspiratie op te doen via boeiende workshops en lezingen. 

We kijken er naar uit om je terug in het Provinciehuis Boeverbos te ontmoeten. 
Een aantal workshops of lezingen kan je ook via livestream volgen.

PROGRAMMA 

 • 9u00 : Onthaal  
   
 • 9u15– Raadzaal / livestream: Verwelkoming door gedeputeerde de Bethune 
   
 • 09u30: Lezing: Rudi Vranckx - Raadzaal / livestream
    Het moordende kalifaat, de radicalisering van Belgische moslims, de terreuraanslagen, de vluchtelingen, de dreiging, de groeiende kloof: VRT-oorlogsreporter Rudi Vranckx ziet een wereld waarin verdraagzaamheid zwaar onder druk staat. Het is geen klassieke oorlog meer, van een zichtbare vijand aan de overkant, een oorlog om geld of olie of macht of grondgebied. Dat bekommert Vranckx, die de vlijmscherpe analyse van een nieuwe wereld maakt. Deze lezing gaat veel verder dan het fenomeen IS. Vranckx tekent het toekomstbeeld van onze mondiale samenleving en stelt vast dat we vooral niet mogen wegkruipen in de bunkers van de angst voor elkaar.
   
 • 10u45:
  * Pauze in PH Boeverbos: Met een tasje koffie, tijd om bij te praten, nieuwe mensen te leren kennen, contacten te leggen... Neem zeker ook een kijkje bij de stand van het documentatiecentrum.

  * Wegwijs in het stagereglement - zaal 1/ livestream 
  Je krijg er tips en tricks voor een kwalitatieve aanvraag  
   

11u30 :  Kies uit volgende lezingen of workshops:
​​​​
Optie 1: Lezing: Nick Meynen – Raadzaal / livestream 
Nick Meynen is niet alleen geograaf, conflictdeskundige, freelance journalist en beleidsadviseur ‘economische en ecologische rechtvaardigheid’ bij het European Environmental Bureau, maar hij is tevens auteur van vijf boeken. Tijdens zijn lezing gaat hij dieper in op zijn twee laatste boeken. Hij neemt ons mee langs de achterkant van onze mondiale economie. Hij legt bloot dat ons economisch systeem onhoudbaar is. Mens, dier en planeet worden er ziek van. Meynen werpt tevens een blik op corona en komt met voorstellen om het systeem radicaal te veranderen.   

 Optie 2: Lezing: Duurzame mode – Zaal 1 / livestream 
Hoe modieus voor de dag komen zonder dat je mens of milieu schaadt? 
Een workshop boordevol tips en inspiratie met Sarah Ceustermans en Bie Noé. 

 • Sara Ceustermans coördineert de Schone Kleren Campagne (SKC) in Vlaanderen. De SKC ijvert voor betere werkomstandigheden voor de arbeiders in de wereldwijde kleding- en sportgoederenindustrie en eist meer transparantie van de sector. SKC komt op voor een leefbaar loon, een veilige werkomgeving en respect voor sociale rechten. De organisatie kaart misstanden aan, wijst de betrokken bedrijven en overheden op hun respectieve verantwoordelijkheden maar draagt ook mee constructieve oplossingen aan. Het correct informeren van de consument staat hierbij centraal. Ook in 14 andere Europese landen bestaan er gelijkaardige platformen. Samen met meer dan 200 organisaties in vooral Azië en Europa vormen zij samen de Clean Clothes Campaign.  

 • Modekenner Bie Noé steekt haar mening niet onder stoelen of banken: de mode-industrie heeft zowel op de mens als op het milieu een zware impact.   
  Maar het kan anders. Minder en bewuster kopen door te shoppen in eigen kleerkast of te investeren in kleren die wél gemaakt worden in goede omstandigheden en met respect voor onze planeet. Maar hoe begin je daaraan en blijft dat wel betaalbaar? Bie Noé bundelt de beste tips en tricks voor slow fashion. 

Optie 3: Lezing: T(w)o Work/Weg naar Werk / Zaal 2 
Zes regisseurs, zelf van niet-Europese origine, volgen jonge nieuwkomers en hun mentoren in hun zoektocht naar een goede job. Beide kanten van het verhaal worden belicht: hoe gaan mensen om met uitdagingen, met verwachtingen, met twijfels?  
Ook het verhaal achter de schermen wordt gebracht vanuit twee perspectieven. Regisseur Annabel Verbeke stampte samen met Frederik Nicolai en Eric Goossens van Off World dit project uit de grond.  Annabel won al heel wat prijzen met haar werk en trad op als leading director van deze innovatieve documentairereeks.  
De Iraanse cineaste  Setareh Samavi is een van de zes buitenlandse regisseurs die aan dit uitdagende filmproject meewerkten. Zij vertelt vanuit haar perspectief over deze unieke samenwerking. T(w)o Work/Weg naar Werk wordt in 2022 geprogrammeerd op Canvas. Bekijk hier de trailer.  

Optie 4: Workshop: Samen voor het klimaat - Jong tumult meets old skool activisme -
Communicatie en actie voor het klimaat / uitsluitend online
Het klimaat: maatschappelijk vraagstuk nummer één en per definitie internationaal. Daar zijn we allemaal van overtuigd. Hoe slaan we vanuit verschillende invalshoeken – jong en minder jong – de handen in elkaar om onze boodschap sterker te maken? Welke kanalen gebruiken we best? Hoe verpakken we onze oproep om meer mensen te bereiken?
In deze workshop krijg je praktische tips om je boodschap duidelijk en catchy te formuleren. Om zo meer mensen tot actie aan te zetten. Samen met anderen ga je ook meteen aan de slag om een online banner te ontwerpen. Voor de klimaatmars ‘Back to the climate’ op 10 oktober of voor je organisatie of groep.

 • 12u45: Netwerklunch met een broodje en een lekker tasje soep 

Deelname is gratis

Ik schrijf in!

 

 

Wanneer
->
Prijs
gratis
Contact:
051265050
Organisatie
Wereldhuis
Leeftijd
Volwassenen
Doelpubliek
Algemeen