Nascholing “Circonopoly, een serious game over circulaire economie” (online)

Nascholing “Circonopoly, een serious game over circulaire economie” (online)

Cursus of workshop
Gratis online nascholing over het educatieve spel Circonopoly voor leerkrachten 3e graad secundair onderwijs (ASO/TSO).

Circulariteit is de toekomst, maar wat houdt dat in? Waarom is circulair ondernemen zo belangrijk? Ontdek de mogelijkheden van het online serious game Circonopoly.

Doelgroep: leerkrachten 3e graad secundair onderwijs ASO en TSO
Wanneer: woensdag 24 november 2021 van 14u tot 15u30
Waar: online via MS Teams (link zal kort voordien doorgestuurd worden)
Max. aantal deelnemers: 20
Organisatie: POM en MOS West-Vlaanderen

Wat mag je verwachten?

Tijdens deze online nascholing bieden we je een introductie tot de wereld van circulaire economie en maak je kennis met het educatieve online spel Circonopoly. We nemen je mee in een spelsessie waar je als ondernemer van je eigen sneakerbedrijf aan de slag gaat. Zo ontdek je enerzijds de belangrijkste principes van een circulair businessmodel en anderzijds hoe je deze spelenderwijs kan laten binnensijpelen in klascontext. Tot slot geven we mee hoe het spel een aanzet kan zijn tot een groter project of verbinding kan bieden tussen verschillende vakgebieden.

Circonopoly is een gratis online spel dat jongeren onderdompelt in de circulaire economie binnen de sectoren textiel en kunststof. Het spel past perfect binnen de eindtermen voor de 3e graad secundair ASO/TSO. Het zet aan tot nadenken over duurzaam materiaalgebruik, consumptiegedrag én het prikkelt de ondernemingszin. In de online handleiding (pag. 12) vind je een lijst van doelstellingen, gekoppeld aan vakgebieden als economie, aardrijkskunde, natuurwetenschappen, ondernemen en STEM.

Het spel Circonopoly is doorlopend beschikbaar en kan gratis gespeeld worden in de klas, maar deelnemers aan de nascholing ontvangen een extra aanvullende speelkaartenset en maken bovendien kans op een begeleide spelsessie op school of in het Circular Materials Center in Kortrijk*.

Benieuwd? Schrijf je dan snel in!

Praktisch:

Bij voorkeur beschik je over 2 schermen of 2 devices (bijv. laptop en tablet, geen smartphone):

  • één om het webinar te volgen
  • één om het digitale spel te spelen

Heb je maar 1 scherm of device ter beschikking en wil je toch deelnemen? Geen probleem, het kan ook met één scherm als je vlot wisselt tussen de schermen.

* Wedstrijdreglement:

  • Doelgroep: 1 klas van max. 25 leerlingen uit 3e graad secundair onderwijs (ASO/TSO)
  • Duurtijd: 1u30
  • Datum: in overleg met de organisatie te bepalen
  • Locatie: West-Vlaamse scholen hebben keuze uit ‘aan school’ of in het Circular Materials Center in Kortrijk (vervoer op kosten van de school). Voor scholen buiten de provincie West-Vlaanderen, wordt verwacht dat ze zich op eigen kosten verplaatsen tot in het Circular Materials Center in Kortrijk of afstand nemen van hun prijs, zodat de volgende in lijn de kans krijgt.
  • Alles rekening houdend met eventuele restricties op overheidsniveau (bijv. corona)
Wanneer
Prijs
Gratis, maar je moet inschrijven vóór 16 november
Organisatie
MOS en POM West-Vlaanderen
Leeftijd
Volwassenen
Doelpubliek
Voor scholen