Materialendag Wereldhuis

beeld materialendag klimaduro

Materialendag Wereldhuis

Cursus of workshop
Hugo Verrieststraat 22
8800
Roeselare
Wegbeschrijving
Voor leerkrachten lager en secundair onderwijs

Leren én spelen rond klimaat en duurzame ontwikkeling in je klas? Exploreer mee materialen met VIVES en MOS in het Wereldhuis!

Programma

12u15 - broodjeslunch. Ontdek ondertussen het educatief aanbod van het Wereldhuis

13u tot 15u -  Speel mee met VIVES of MOS:

 • Save our Planet (VIVES) 
  Spel voor kinderen vanaf 12 jaar

   'Save our Planet' is een tactisch en educatief bordspel dat je kennis test aan de hand van 83 verschillende meerkeuzevragen. Het nodigt je uit om stil te staan bij verschillende duurzaamheidskwesties en actuele problemen. De focus ligt op bewustmaking rond thema’s zoals duurzame voedselproductie, klimaatopwarming, biomassa, luchtvervuiling, grote bosbranden en de gigantische hoeveelheid plastic in de oceanen.
  ​​​​​​​
 • Farm West (VIVES)
  Voor leerkrachten 2e en 3e graad secundair onderwijs

  ​​​​​​​Om te bepalen wie zijn meest geschikte opvolger wordt, geeft boer Lucas elk van zijn erfgenamen een stuk landbouwgrond en startkapitaal. Wie zijn bedrijf na 10 jaar het meest rendabel heeft gemaakt, erft de landbouwgronden van Lucas. 
  Welke erfgenaam slaagt erin om de beste planning te maken? Wie maakt de juiste investeringen? En hoe zullen bepaalde natuurfenomenen de plannen van de erfgenaam in de war sturen? 

  'Farm West' is een strategisch bordspel waarbij de spelers kennismaken met een aantal nieuwe inzichten op het vlak van agro-ecologie en duurzaamheid. Het spel is gebaseerd op recent wetenschappelijk onderzoek.

  ​​​​​​​
 • De energiekoffer en de CO2-calculator (MOS)
  Voor leerkrachten 3de graad lager onderwijs en 1ste en 2de graad secundair onderwijs

  De MOS-energiekoffer bevat heel wat meetapparatuur: energiemeters, lichtmeters, een lampentester, temperatuur en CO2-dataloggers… Hiermee kan je belangrijke energieaspecten onderzoeken, zoals verlichting, verwarming, energieverbruik, verluchting en ventilatie. Je leerlingen breiden zo hun kennis, vaardigheden en onderzoekscompetenties uit. Bovendien kan je de link leggen met het energieverbruik van je school en besparende maatregelen treffen. Goed voor het klimaat én de energiefactuur van je school.

  In het tweede deel maken we kennis met de CO2-calculator voor scholen. Via deze online tool krijg je inzicht in de hoeveelheid broeikasgassen die je school uitstoot. Je leerlingen leren hoe ons gedrag invloed heeft op de CO2-uitstoot en de klimaatopwarming. Ook kan je de CO2-reductie berekenen bij het uitvoeren van klimaatacties op je school.
  Niet onbelangrijk: als MOS-school kan je deze koffer gratis ontlenen.
  ​​​​​​​​​​​​​​

Wanneer
->
Prijs
GRATIS
Organisatie
Wereldhuis
Leeftijd
Volwassenen
Doelpubliek
Voor scholen