Leren depolariseren | Workshop | 19 mei 2021

Leren depolariseren | Workshop | 19 mei 2021

Cursus of workshop
Dialoog over controversiële thema's op de snijlijn tussen wetenschap en maatschappij.

Workshop voor leerkrachten secundair onderwijs: wetenschappelijke vakken, maar ook levensbeschouwing, cultuurwetenschappen,…

Sluiten wetenschap en geloof elkaar uit? Mag je knutselen aan mensen? Hoe ga je in dialoog over evolutietheorie of homoseksualiteit? Het aansnijden van controversiële thema’s op de snijlijn tussen wetenschap en maatschappij, ligt niet voor de hand.

In deze workshop reiken we bruikbare richtlijnen en leermateriaal aan om met jongeren in dialoog te gaan over gevoelige thema’s. We verkennen hoe je als leraar polarisatie kan ontmijnen en een verbindend klasklimaat kan realiseren. Zo ervaar en ontdek je hoe een dialogische aanpak spanningen tussen wetenschap en geloof kan ontmijnen. Met concrete casussen en praktische oefeningen inspireren we jou om de dialoog tussen jongeren aan te zwengelen.

De begeleiders

Jelle De Schrijver is bioloog en filosoof en werkt als professor vakdidactiek wijsbegeerte en geschiedenis aan Universiteit Antwerpen. Hij werkte tien jaar als lerarenopleider en onderzoeker aan Odisee hogeschool. In zijn vakdidactisch onderzoek focust hij op de rol die (filosofische) dialoog speelt bij het opwekken van kritisch denken over maatschappelijke vraagstukken, burgerschap en duurzaamheid. Hij richt zich op de ontwikkeling praktisch, concreet en bruikbaar klasmateriaal om de uitdagingen van morgen aan te gaan.

Eef Cornelissen is filosoof en werkt als onderzoeker aan Odisee hogeschool. Ze bouwde een ruime expertise op in het begeleiden van Socratische en interculturele dialoog bij jongeren. Ze ontwikkelde praktijkgericht leermateriaal om in te spelen op controversiële thema’s, kritisch denken en mediawijsheid.

Inschrijven

Deelnemen is gratis. Inschrijven voor workshop kan via onderstaande button tot en met vrijdag 14 mei. Uiterlijk op 18 mei ontvang je een link om de webinar te volgen.

Wanneer
-
Prijs
Gratis
Contact:
051 265051
Organisatie
Wereldhuis West-Vlaanderen
Leeftijd
Volwassenen
Doelpubliek
Algemeen