Kunstproject ‘The garden is older than the Field’

Kunstproject in Bulskampveld

Kunstproject ‘The garden is older than the Field’

Route
Bulskampveld 9
8730
Beernem
Wegbeschrijving
In de idyllische landschappen van de domeinen Bulskampveld en Wildenburg duiken artistieke praktijken van zes curatoren en dertien kunstenaars op.

Vraag de gratis folder in het bezoekerscentrum en bezoek op eigen tempo.

Workshop kunst met vezelplanten, kunstperformance en kunstrondleidingen
Zaterdag 22 augustus van 11 tot 17 uur 
max. 15 deelnemers per workshop, inschrijven verplicht voor 15 augustus 
Inschrijven
Meer info: www.thegardenisolderthanthefield.be 

Welke werken mag ik verwachten?

1. Peeping over the Wall 

Door Timon Bloemen 
Locatie: provinciedomein Bulskampveld

Een kunstenaarsboek en installatie bemiddelen de verhalen van het domein Bulskampveld. Jente De Graef en Timon Bloemen vertolken deze locatie met woord en beeld in een cinematografisch aandoend geheel. Het park zelf en de overlevering aan verhalen zijn de belangrijkste concepten, onze manier van verhalen vertellen en herinneringen verzamelen bepalen de vorm van het werk. Op een non-lineaire manier wordt de persoonlijke kant van het landgoed gecombineerd met een atypische wetenschappelijke benadering. Het boek wordt niet verspreid, enkel bewaard in bibliotheken en archieven. Zo benadrukt het zijn archiverende functie.

2. Animal Sees Art. Economy for Birds

Door Claire Stragier, gecureerd door Zuzanna Rachowska 
Locatie: provinciedomein Bulskampveld

Een zoektocht naar een gemeenschappelijke beeldtaal en een verstandhouding tussen mens en dier. 

In het provinciedomein Bulskampveld creëert Claire Stragier Economy for Birds, een kunstruimte exclusief voor vogels. Aan de basis van haar project ligt de vaststelling dat vogels en mensen vaak dezelfde voedselbronnen delen, zoals haver, lijnzaad of boekweit. In de landbouw worden vogels beschouwd als overlast, een bedreiging voor de gewassen. In de winter voeden we tuinvogels echter met dezelfde zaden, ditmaal gekocht in een tuincentrum of doe-het-zelf-zaak.

In de buitententoonstelling voor vogels voor vogels worden gekweekte graangewassen gecombineerd met nieuwe architectonische elementen. Deze zijn geïnspireerd op 18de-eeuwse follies, een typisch element uit het landschapsontwerp van een kasteeldomein in die tijd. De vogels van het Bulskampveld ruilen hun veiligheid en onzichtbaarheid in voor voedsel, water en eventueel een artistieke ervaring. Mensen staan aan de zijlijn om te observeren.

Claire Stragier (°1987) studeerde multimediale vormgeving aan KASK / HOGENT. Haar werk neemt verschillende vormen aan: interventies in de openbare ruimte, installaties, performances, tekeningen. Terugkerende elementen zijn de relatie van de mens tot het landschap, textiel, productieprocessen en humor. In 2016 exposeerde ze in Netwerk Aalst in de groepstentoonstelling OpenHUB die rond haar reeks I Make Mistakes werd opgebouwd. Animal Sees Art is een nieuwe reeks werken rond het samenleven van mens en dier in het landschap. Het project werd gepresenteerd tijdens Kunst en Zwalm (2017, BE), Kunstoevers Aalst (2018, BE) en in Kulturwerkstatt Kircheib (2019, D). 

http://www.clairestragier.be/animalseesart/ en http://www.clairestragier.be

3. Natural Fibers Lab

Door Alexander Marinus, gecureerd door Sofia Lemos Marques 
Locatie: provinciedomein Bulskampveld

Vanuit zijn immersieve benadering van natuurlijke grondstoffen, wil Alexander thema's onderzoeken als productiviteit, efficiëntie en de verrassende mogelijkheden van onbewerkte natuurlijke vezels voor textielontwerp. Alexander zal vooral brandnetelvezels en natuurlijke pigmenten gebruiken om hands-on te werken: van het oogsten tot het verwerken van de vezel en uiteindelijk het maken van textiel (door te spinnen, borstelen en vilten). Dit project stelt voor om kasteeldomeinen opnieuw uit te vinden als hubs voor de overlevering van vakmanschap en voor de innovatie van hedendaags textiel- en materiaalonderzoek. In samenwerking met Manoeuvre Gent.

Alexander Marinus (°1992) is een multidisciplinaire designer uit Brussel, met een sterke interesse in de relatie tussen cultuur, maatschappij en natuur. Zijn project Hey Jute was een finalist voor de New Material Award 2018 en ontving in 2020 de Henry Van De Velde Gold Award for Design-led Crafts. Marinus was ook één van de eerste partners van het Textielnetwerk van MVO Nederland en is sinds februari 2020 resident bij MAD Brussel.

https://www.instagram.com/hhheyjute/?hl=nl

Identificatie van vezelplanten met Alexander Marinus en Stefanie Delarue (onderzoeker bij Landschapsarchitectuur KASK/HoGent)

4. 6x6 enclosure of sunflowers

Door Bert Villa, gecureerd door Jef Declercq  
Locatie: provinciedomein Bulskampveld

6x6 enclosure of sunflowers is een interventie van Bert Villa in het domein Bulskampveld. Het werk bestaat uit een 6 op 6 meter uitsnijding in het landschap dat gevuld is met zonnebloemen. Een gracht omringt het perceel en creëert een duidelijke grens tussen de vegetatie en de grasvlakte van het park. De interventie veroorzaakt een visuele breuk met het omliggende landschap van het Bulskampveld. 

6x6 enclosure of sunflowers ontstond uit de associatie tussen de afgebakende overgroei in het park en de situatie van de Belgische urban sprawl. Vergelijkbaar met de ruimtelijke ordening in ons land bestaat het domein Bulskampveld uit talloze afgebakende onderdelen met elke een eigen functie. Het park is als het ware een vorm van gecultiveerde natuur die minutieus in compartimenten is onderverdeeld. Elke zone heeft een eigen identiteit met een overeenkomende geplande vegetatie. Het creëren van grenzen is fundamenteel voor het behouden van deze vorm van cultivatie. Er worden verschillende strategieën toegepast zoals het gebruik van struiken,  bomen, stenen, aarden paden, veranderend grondwerk, water en vijvers.

De interventie van Bert Villa in Bulskampveld speelt in op hoe we structurele elementen definiëren. Schijnbaar misplaatst laat 6x6 enclosure of sunflowers toe te reflecteren over het artificiële karakter van het parkgebied. 

De praktijk van Bert Villa (°1991) situeert zich tussen architectuur en contextuele artistieke installaties. Onder de noemer van fenomenologisch architect focust hij zich op de archetypen van zijn omgeving waarmee hij dialogeert. De kunstenaar probeert de geschiedenis van feiten en objecten te begrijpen door een zelfgeschapen hernieuwde realiteit te creëren.

www.villa.works

5. Verschrikte Natuur 

Door Kris Vanhemelrijck , gecureerd door Leroy Meyer
Locatie: provinciedomein Bulskampveld

Kris Vanhemelrijck (°1946) is het meest bekend voor zijn grassculpturen. Het werk ontstaat door toevalligheden, de omringende natuur en organische vormen. Eens de sculpturen zijn gevormd en vervolgens zijn bedekt met aarde en zaden, is het klaar om te verrijzen, variërend zoals de seizoenen dat doen. Zoals Vanhemelrijck zichzelf beschrijft met de woorden 'kunstenaar, schilder, beeldhouwer, dichter, boomknuffelaar, dagdromer en vergaarder van zwerfkatten' kan je al een idee krijgen van zijn weelderig oeuvre. 

De grassculpturen van Kris Vanhemelrijck, verschrikken de eeuwenoude omgeving en rijzen uit de grond. Elke keer dat de bezoeker het provinciedomein Bulskampveld bezoekt, zal het uitzicht op Vanhemelrijck zijn sculpturen anders zijn; de zichtbare lagen van het werk onthullen een eindeloze verandering zoals de natuur dat doet. Een verandering in de vegetatie, de kleur, de vorm, de omgeving. Deze keer fungeert dit kunstwerk tijdelijk als een standbeeld voor alle werken die in de natuur verloren zijn gegaan doorheen zijn oeuvre.

https://krisvanhemelrijck.wordpress.com/

Grassculpturen van Kris Vanhemelrijck © Kris Vanhemelrijck

6. WALDEINSAMKEIT

Door Jonas Dehnen, Stan D’haene, Günbike Erdemir, Mark Grootes, Eline Harmse, Jules Labath, Hilde Onis en Martijn Petrus, gecureerd door Koi Persyn 
Locatie: Kasteel Wildenburg

WALDEINSAMKEIT nodigt acht kunstenaars uit om in de tuinen van Kasteel Wildenburg te resideren. 

De residenten creëren alternatieve verhaallijnen door het presenteren van relieken in de partijen van dit gecomponeerde landschap. Het onvertaalbare gevoel van Waldeinsamkeit, een literair motief dat stamt uit het romanticisme, staat voor een geborgen verbondenheid met de natuur, het overweldigende, esthetische sentiment ten gevolge van eenzaamheid in het woud. Deze Natureingang uit zich in acht wekelijkse residenties, waarbinnen telkens één kunstenaar op zoek gaat naar een artistiek antwoord op dit motief. WALDEINSAMKEIT verzamelt op deze manier acht variaties op hetzelfde thema binnen één overkoepelend relaas. De residu’s van de residenties bieden dan weer een nieuw perspectief door het herdenken van deze fictieve personages die eerder in het Wildenburg bos verbleven.

Volg de kronieken van Wildenburg op www.waldeinsamkeit.eu

Wanneer
-
Prijs
Gratis
Contact:
050 55 91 00
Organisatie
Een samenwerking van de Provincie West-Vlaanderen, Landschapspark Bulskampveld, Innocastle Interreg Europe en KASK conservatorium
Leeftijd
Alle leeftijden