Klasbakkendag voor leerkrachten secundair onderwijs

Klasbakkendag voor leerkrachten secundair onderwijs

Lezing of congres
Spanjestraat 141
8800
Roeselare
Wegbeschrijving
Met motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste!

Dit najaar kan je kennismaken met het ruime educatieve aanbod van de Provincie op onze Klasbakkendag. Dit keer komt het secundair onderwijs aan bod.
En hoera, we kunnen dit eindelijk opnieuw fysiek organiseren!
We ontmoeten je graag in het Huis van de Voeding in Roeselare.

Programma

09u00 | onthaal
09u30 | keynote door Maarten Vansteenkiste + vragenkwartiertje
11u00 | Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde voor onderwijs
11u15 | pauze
11u45 | workshop 1 (keuze)
12u30 | lunch + standenmarkt
13u15 | vertrek naar Wereldhuis voor deelnemers aan workshops NT2 & SDG’s.
13u30 | workshop 2 (keuze)
14u15 | pauze
14u45 | workshop 3 (keuze)
15u45 | einde

Maarten Vansteenkiste geeft een inspiratiesessie over de motivatie en het welbevinden van de leerlingen.
•    Wat is motivatie?
•    Wat is het belang van motivatie voor ons welbevinden en onze prestaties? 
•    Wat is de motor van motivatie? 
•    Hoe kan je als leerkracht je leerlingen en jezelf duurzaam blijvend motiveren? 

Deze interactieve sessie is een mix van wetenschap en kennis. Je krijgt praktijktips en enkele concrete handvaten. 
 

Workshops

 1. Met de klas de boer op
  Op de boerderij valt heel wat te ontdekken! Slimme machines, zoals de melkrobot, tractoren, sorteermachines, gps-systemen en sensoren doen je leerlingen nadenken over wetenschap en techniek. Duurzaamheid vind je terug in systemen om water en energie te besparen. En ook over de bodem of het landschap valt hier veel te vertellen. Wij tonen jullie de meerwaarde van een boerderijbezoek met de klas, hoe makkelijk zo’n bezoek te plannen is en sturen jullie naar huis met interessant lesmateriaal.
  Zeker de moeite voor leerkrachten natuurwetenschappen, aardrijkskunde of techniek en leerkrachten buitengewoon onderwijs.
  Max 20 leerkrachten.
   
 2. STEAM-UP (1e graad) 
  Ga onderzoekend en ontwerpend aan de slag.
  Tijdens deze workshop maak je kort kennis met de Steam-up!-kaarten. Daarna werken we enkele problemen uit op maat van de eerste graad secundair. Wie weet wordt jouw probleem wel vereeuwigd in de nieuwe kaartenset.
  Elke leerkracht ontvangt gratis een STEAM-UP!-kaartenset.
  Meer info: www.west-vlaanderen.be/voor-scholen/educatief-aanbod/steam
   
 3. STEAM-UP (2e graad)
  Ga onderzoekend en ontwerpend aan de slag.
  Tijdens deze workshop maak je kort kennis met de Steam-up!-kaarten. Daarna werken we enkele problemen uit op maat van de tweede graad secundair. Wie weet wordt jouw probleem wel vereeuwigd in de nieuwe kaartenset.
  Elke leerkracht ontvangt gratis een STEAM-UP!-kaartenset. Meer info: www.west-vlaanderen.be/voor-scholen/educatief-aanbod/steam
   
 4. Erfgoed

  Tijdens deze workshop nemen we je mee naar 3 projecten voor het secundair:
  •    De Tijdreizigers start vanuit het ontdekken van onroerend erfgoed uit de buurt van de school en maken we er vervolgens een STEAM-link mee. Onderzoekend & ontwerpend leren en participatieve werkvormen komen aan bod.
  •    Memorydate: Jongeren van diverse origine ontmoeten elkaar op een herinneringsplek uit WO I. We gebruiken deze oorlog als kapstok om hun kritische zin aan te wakkeren en onverschilligheid tegen te gaan. Door in het verleden te duiken, denken we ook na over vandaag en de toekomst.
  •    'This is not a Game' is een bordspel met verhaalkaarten en doe-opdrachten die het verhaal vertellen van 14 vluchtelingen, die leefden tussen de middeleeuwen en het heden. Zo krijgen kinderen en jongeren inzicht in wat vluchten is, maken ze kennis met enkele basisbegrippen en ontdekken ze spelenderwijs de impact van vluchten.
  Na het volgen van deze workshop weet je perfect hoe je met deze projecten aan de slag kan in je klas.

 5. Europa in de klas
  Doet het thema 'Europa' jou als leerkracht even slikken? De workshop 'Europa in de klas' reikt alle nodige tools aan om je leerlingen enthousiast te maken om meer te weten te komen over de Europese Unie. We geven je enkele interessante tips over hoe je je lessen over Europa interactief en spelenderwijs kan aanpakken en maken je tegelijk wegwijs in alle bestaand educatief materiaal over de Europese Unie.

 6. Internationalisering, Europa mee-maken
  Een interactieve workshop waar je leert hoe je op een laagdrempelige manier start met internationalisering. Ervaringsdeskundige Bart Broidioi van het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Oostende komt jullie vertellen over hoe zij hun project gestart zijn en dit beleven.
  Aanvullend geeft Tomas van Europahuis je tips en tricks mee over ‘waarom, hoe en wat’ van internationalisering op school. 

 7. Escape Game Food Factory
  Speel in primeur dit spectaculaire STEM-escape game.
  Met de escape game food factory beleven jouw leerlingen van de 3de graad secundair een echte leerervaring. Ze bouwen in deze unieke STEM-game aan de voeding van toekomst. Overwinnen ze alle speluitdagingen met de talenten van hun team? Speel deze gloednieuwe educatieve game samen met je collega’s en ontdek welke leerdoelen je afvinkt. Iedereen wint bij de escape game food factory, maar stopt jouw team het snelst de klok?!
  Het spel kan met min.6 tot max.20 deelnemers tegelijk gespeeld worden, voor 3de graad secundair ASO/TSO, en is écht heel tof en leerrijk, kan eigenlijk ook als teambuildingactiviteit.
  3e graad SO.

 8. Ballastig toch!
  In deze workshop doen we een deel van de module ‘Ballastig Toch!’, mee ontwikkeld door de Universiteit Gent.  In deze module werken we met iPads en een zoekkaart om soorten gesteenten in kaart te brengen.
  Gesteenten uit heel Europa werden in de middeleeuwen als ballast gebruikt om schepen te verzwaren. Bij aankomst in de Zwinstreek werden deze achtergelaten en werden schepen verzwaard met zwinzand. 
  In de workshop brengen we de oorsprong van de ballaststenen in kaart. Hierdoor leggen we meteen ook het middeleeuwse handelsnetwerk bloot, waar Brugge en de andere Zwinsteden de spil van waren.  Geologie wordt op die manier een leidraad om de geschiedenis van de Zwinstreek te verkennen. 

 9. Aan de slag rond diversiteit en NT2 (in het Wereldhuis Roeselare)
  Heb je een of meerdere anderstalige leerlingen in de klas? Of wil je graag rond diversiteit aan de slag? Dan is deze workshop iets voor jou. We maken jullie graag wegwijs in het ruime aanbod van ons documentatiecentrum voor wereldburgerschap en geven jullie ook zeker wat tijd om te snuisteren in onze collectie.

 10. Op weg naar 2030, een speelse kennismaking met de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) 
  Milieu en duurzaamheid zijn niet meer weg te slaan uit de actualiteit. De SDG’s of duurzame ontwikkelingsdoelen vormen een concreet actieplan om ons weer op koers te zetten richting een duurzame maatschappij. Wat stellen die SDG’s nu voor en hoe kan elk van ons een bijdrage leveren? 
  Tijdens het startspel leren de leerlingen de ontwikkelingsdoelstellingen kennen. 
  Aan de hand van 3 gezelschapsspelletjes ontdekken ze vervolgens hoe de SDG’s in hun dagelijks leven passen en welke duurzame keuzes ze zelf kunnen maken.  Na 1 uur zijn de 17 doelstellingen niet langer een verzameling van moeilijke termen, maar kan elke SDG geduid worden met een voorbeeld. Actie is de boodschap!
  Max. 25 deelnemers
  Richtgraad: 1e jaar SO

Inschrijven   

Inschrijven kan via de inschrijvingslink.
Je kan kiezen of je een hele of een halve dag deelneemt.
Je krijgt ook een vormingsattest.
Deelname is gratis.

Nieuwsbrief

Schrijf je meteen in voor onze maandelijkse nieuwsbrief, dan ben je altijd als eerste op de hoogte van het gebundelde educatieve aanbod van de Provincie!
        

Wanneer
->
Prijs
gratis
Contact:
050 40 34 72
Organisatie
Provincie West-Vlaanderen - onderwijs
Leeftijd
Volwassenen
Doelpubliek
Voor scholen