Klasbakken Online: 'laat kinderrechten nooit meer in lockdown gaan', met kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens

Caroline Vrijens, kinderrechtencommissaris

Klasbakken Online: 'laat kinderrechten nooit meer in lockdown gaan', met kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens

Lezing of congres
Online
gratis webinar
via teams
Wil je meer weten over het educatieve aanbod van de Provincie West-Vlaanderen voor het basisonderwijs?
Ben je benieuwd welke impact corona had en heeft op de kinderrechten?

Schrijf je dan nu in voor 'Klasbakken Online', een webinar met interview en workshops. 

Programma

 • 13u00 - Verwelkoming
  Vincenzo De Jonghe, moderator
 • 13u10 - Interview over het provinciale aanbod met Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde voor onderwijs
 • 13u20- Interactief interview omtrent kinderrechten met Caroline Vrijens, kinderrechtencommissaris - stel uw vragen tijdens dit interview!
 • 14u45 - korte pauze
 • 15u00 - keuze uit 1 van de 5 workshops / kinderworkshop met zeeheks Katia Van Cauwenberghe
 • 15u45 - einde

Uit de deelnemers aan de workshops wordt  een winnaar getrokken die een educatieve uitstap met de klas wint (incl. vervoer + lunch)

Heb je kinderen (uit het basisonderwijs)? Voor hen voorzien we een leuke  en speelse online activiteit. Zo kan jij rustig de gekozen workshop volgen.

Workshop 1: Met de klas naar zee!

Wist je dat een uitstap naar zee dé succesformule blijft voor een leerrijke en gevarieerde uitstap?
Tijdens de workshop ontdek je dat het de perfecte manier is om ook milieu, natuur en erfgoed op de agenda te plaatsen. 
Onze vliegende reporter Claude neemt je mee op roadtrip langs de drie West-Vlaamse bezoekerscentra aan zee. Ontdek op ludieke wijze het educatief aanbod van het Zwin Natuur Park, Duinpanne en Atlantikwall Raversyde. Wedden dat je geïnspireerd terugkomt om op ontdekking te gaan met je klas?
 

Workshop 2:  aan de slag rond diversiteit en Nederlands voor anderstaligen (NT2)

“Heb je een of meerdere anderstalige kinderen in de klas?  Of wil je graag rond het thema diversiteit werken met je kleuters of leerlingen? Dan is deze workshop iets voor jou. Lobke en Reineke van het Wereldhuis in Roeselare tonen jullie graag een greep uit het aanbod van het documentatiecentrum voor wereldburgerschap. 
 

Workshop 3: van Veldwerk tot Werkveld (3de graad)

In deze workshop ontdek je 2 provinciale initiatieven in één klap. Met de klas de boer op en het Joblabo Voeding sluiten naadloos op elkaar aan. 
Muriël laat je zien welke STEM-leerkansen schuilgaan in een boerderijbezoek. Je ontdekt van alles over teelt en kweek en maakt bovendien kans op je eigen vierkante metertuin.
Delphine zoomt in op de verwerking van al dat lekkers en laat je proeven van beroepen, letterlijk én figuurlijk. 
We maken je in deze interactieve leerrijke sessie warm voor een klasuitstap, maar geven ook onmiddellijk bruikbare lesideeën mee voor deze bijzondere tijden.
 

Workshop 4: op MOS-date!

Wat kan MOS betekenen voor jouw school? In deze sessie neemt Joke samen met jou een duik in het ruime MOS-aanbod. Er ligt immers een schat aan educatief materiaal voor het grijpen om met thema’s zoals klimaat, vergroening, outdoor education, voeding,…. aan de slag te gaan en beklijvende acties op touw te zetten! Heb je vragen op maat van de MOS-werking van jouw school? Wil je jouw steentje bijdragen en ben je op zoek naar een fris idee? De MOS-begeleiding staat altijd voor jullie klaar! Ook tijdens deze sessie …. waar wacht je nog op, kom op MOS-date!
 

Workshop 5: Erfgoededucatie

Sofie en Heidi stellen jullie naast het aanbod herinneringseducatie en WOI, een viertal nieuwe educatieve modules voor. 

 • Met de Tijdreizigers ontdekken leerlingen via STEAM (onderzoekend en ontwerpend leren) het onroerend erfgoed uit hun buurt. 
 • Marinus De Boer, een Oostendse kaper uit de 17e eeuw neemt je mee in een podcast op zijn fascinerend avontuur vol zeezout, stevig stormweer, een allesomvattende liefde en bonkige mannen met baarden. 
 • This is not a game is een bordspel waarbij leerlingen zich inleven in het verhaal van een vluchteling. Ze doen dit aan de hand van verhaalkaarten en doe-opdrachten die het verhaal vertellen van 14 vluchtelingen, die leefden tussen de middeleeuwen en het heden. 
 • Feniks Interim is op zoek naar ‘wederopbouw-talent’.  Deze rondreizende educatieve module/tent met actrice kan je gratis naar je school laten komen. Leerlingen vullen de vele vacatures in die er in de Westhoek zijn na de Eerste Wereldoorlog.

Kinderworkshop

Zeeheks Katia neemt je kinderen mee op avontuur. Ze vertelt verhalen over zee, strand en duinen. Er staat een geheimzinnige heksenketel te roken en allerlei zeediertjes volgen samen met de kinderen mee.  Het is een interactieve sessie, waarbij de kinderen enkele opdrachtjes uitvoeren, en de zeeheks tussendoor wat akoestische gitaar speelt.  Het respect en het boeiende leven in de natuur zitten in de sessie verweven. Wees maar zeker: deze kinderworkshop wordt een feest! 

Inschrijven

Ik schrijf me in

Deelnemen is gratis, ook voor wie niet in het onderwijs werkt of voor geïnteresseerden van buiten West-Vlaanderen.
 

Vormingsattest

Na je deelname bezorgen wij je een nascholingsattest.

Wanneer
-
Prijs
gratis
Contact:
+3250403472
Organisatie
Provincie West-Vlaanderen
Leeftijd
Alle leeftijden
Doelpubliek
Voor scholen