GEANNULEERD - klasbakken Inspiratiedag basisonderwijs

Image
educatief aanbod voor leerkrachten

GEANNULEERD - klasbakken Inspiratiedag basisonderwijs

Lezing of congres
Koning Leopold III-laan 41
8200
Sint-Andries (Brugge)
Wegbeschrijving
Ontdek het uitgebreid educatief aanbod voor leerkrachten basisonderwijs tijdens deze gratis studiedag met keynote, workshops en standenmarkt.

Het event op 13 november zal NIET doorgaan. Er wordt uitgekeken naar een nieuwe datum in 2020.  Onze excuses voor het ongemak. 

 

12 workshops om uit te kiezen

 • Wereldburgerschapseducatie - Digitale Kamishibai (kleuters) : In deze workshop ontdek je hoe je rond taal en diversiteit kan werken in je kleuterklas. Aan de hand van prentenboeken en een digitale kamishibai kan je meertaligheid op een eenvoudige en speelse manier bevorderen. Ga je mee op ontdekkingstocht? 
 • Wereldburgerschapseducatie - Werken rond SDG's (lager) : Hoe breng je duurzaamheid aan bod in je klas? Hoe kunnen SDG's ingezet worden in je klaspraktijk? Welke lesmaterialen zijn hierover beschikbaar? We brengen alles mee en gaan er praktisch mee aan de slag. Zin om mee te spelen? 
 • Landbouweducatie -  Doe-activiteiten rond voedsel en de boerderij (kleuters en lager) : Door zelf te doen, onthouden de leerlingen alles beter. We stellen een aantal activiteiten voor rond voedsel en de boerderij die je makkelijk kan organiseren en die leerlingen gegarandeerd leuk vinden. Maar ook... waar ze al doende héél veel van opsteken over de boerderij en waar hun voedsel vandaan komt.
 • Internationalisering - Werken rond Europa (lager) : Wil je aan de slag rond het thema 'Europa'? Kom dan zeker langs naar deze workshop en ontdek het uitgebreid gratis aanbod educatieve materialen zoals de europakoffer (didactische koffer vol kant-en-klaar lesmateriaal), sterrenkijker (werkboekje voor leerlingen), sterrenklas (online wedstrijd), 28 keer Europa (openluchttentoonstelling),...
 • Internationalisering - Uitwisselingsprojecten voor scholen (lager) : Wil je met je basisschool de eerste stappen zetten in internationalisering, maar weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken? Kies dan voor deze workshop en verneem hoe je heel laagdrempelig van start kan gaan en hoe de Provincie je hierin financieel kan ondersteunen, tot zelfs 2.750 euro per school. 
 • Voedingstechnologie (3e gr. lager) : De media slaat ons om de oren met info over gezonde voeding. Maar heel vaak is de berichtgeving tegenstrijdig. Tijd om op onderzoek te gaan! Wist je bvb. dat zoete drankjes niet alleen zoet, maar ook best zuur kunnen zijn? En dat er trage en snelle suikers bestaan? Ontdek het antwoord en nog veel meer in deze workshop voedingstechnologie.
 • Provinciale domeinen - De Ransel, educatief pakket in de Palingbeek (3e gr. lager) : In dit educatief pakket volgen kinderen het spoor van W.A. Stokes, een 17-jarige soldaat uit WO I die begraven ligt in het domein de Palingbeek. Aan de hand van de inhoud van zijn ransel, een stapeltje brieven en de doos met persoonlijke spullen stappen ze doorheen de rijke geschiedenis van het domein en zoeken ze naar de verbanden tussen het oorlogslandschap van toen en het natuurdomein van nu. Dit pakket kan ook voor grote groepen worden georganiseerd ( tot 225 leerlingen in een dagprogramma). In deze workshop ontdek je wat je klas tijdens deze uitstap allemaal kan beleven. 
 • Provinciale domeinen - Duik in WO I en WO II in Raversyde (lager) : In Raversyde kan je zowel rond WO I als rond WO II een educatief pakket volgen. De animatoren van Horizon Educatief nemen je mee naar het leven in de kustbatterij, de kustverdediging en de Atlantikwall. In deze workshop krijg je een woordje uitleg en ga je ook zelf aan de slag. 
 • Natuur- en milieu-educatie - Uilen met ballen (2e gr. lager) : In deze workshop ontdek je het educatieve pakket waarin de uilen centraal staan. Tijdens deze actieve ontdekkingstocht gaan kinderen op zoek naar de uilen, pluizen ze de braakballen uit en ontdekken ze welke rol de uil in het bos speelt. Ervaar zelf hoe leuk het kan zijn om deze sessie te volgen...
 • Herinneringseducatie/erfgoededucatie - Aanbod erfgoededucatie kleuteronderwijs : Erfgoededucatie, een ruime term, goed voor een aantal concrete projecten. De projecten op maat van kleuters worden met veel plezier in deze workshop voorgesteld. 
 • Herinneringsecucatie/erfgoededucatie - Aanbod erfgoededucatie lager onderwijs : Erfgoededucatie, een ruime term, goed voor een aantal concrete projecten. De projecten voor het lager onderwijs worden met veel plezier in deze workshop voorgesteld. 
 • Omgevingsonderwijs - Aan de slag met het digitaal omgevingsboek SnuffelMee (kleuter en lager) : In elke gemeente zijn heel wat aangrijpingspunten aanwezig om een boeiende les aan vast te knopen. Het digitaal omgevingsboek 'snuffelmee.be' stimuleert om te snuffelen buiten de schoolmuren. De klas kan omgevingselementen uit de database plukken en er ook zelf dingen aan toe voegen. Leerkrachten kunnen didactische fiches met mekaar uitwisselen rond gebouwen, verhalen, figuren,... snuffel je ook mee? 

Keynote

'Juffen zijn toffer dan meesters' - Dhr. Pedro De Bruyckere

In zijn nieuwe boek en lezing 'Juffen zijn toffer dan meesters' behandelt Pedro de Bruyckere de gekste onderwijsmythes en legt hij uit welke uitspraken we mogen geloven en welke niet. Niet alleen neemt Pedro hiermee alle twijfel weg, ook toont hij de soms kwalijke gevolgen als een leraar ze effectief toepast. Is aangeboren intelligentie bepalend voor een goede schoolcarrière? Is huiswerk nuttig of moeten we het afschaffen? In dit lezing krijgt u de definitieve antwoorden.

Dhr. Pedro De Bruyckere is onderzoeker en pedagoog aan de Arteveldehogeschool In Gent en aan de Universiteit in Leiden. Hij verdiept zich al jaren in de leefwereld van jongeren en doet onderzoek naar authenticiteit in het onderwijs. 

Standenmarkt

Per thema kan je alle (gratis) educatieve pakketten ontdekken die wij aanbieden voor het basisonderwijs. Stel al je vragen, grasduin in de brochures, ontdek de educatieve koffers, boek een bezoek en nog veel meer...  De beurs is vrij (en gratis) te bezoeken van 12u tot 16u30, ook als je niet deelneemt aan de studiedag. 

Praktische informatie

 • Toegang en deelname gratis, maar inschrijven voor de studiedag is nodig. Vanaf september starten de inschrijvingen.
 • Deelnemers aan de studiedag krijgen een broodjeslunch aangeboden. Er is een glutenvrij alternatief.
 • Aanwezigheidsattest wordt voorzien voor elke deelnemer aan de studiedag. 
 • Het is mogelijk om in te schrijven voor een halve dag. 

 

Wanneer
-
Prijs
Gratis
Contact:
050 40 33 54
Organisatie
Provincie West-Vlaanderen, Sectie Onderwijs
Doelpubliek
Voor scholen