De IJzer Anders

IJzervallei

De IJzer Anders

Begeleide rondleiding
Vijf dagen wandelen langs de IJzer van de bron in Nieuwpoort tot de monding in Buysscheure

Eind april organiseert de IJssel anders een meerdaagse wandeling langs de IJzer, van de monding bij Nieuwpoort tot aan de bron – een van de bronnen – van de rivier bij Buysscheure. Door West Vlaanderen (de Westhoek) en eindigend in Frankrijk, nog deels Vlaamssprekend. Doel van de wandeling is allereerst om met vakgenoten, met rivierliefhebbers uit Vlaanderen en Nederland informatie te delen over al die aspecten die bij de IJssel anders langskomen, dus informatie over water, rivierveiligheid, ecologie, geschiedenis en toekomst. Over de landbouw en natuur, bewoning, flora en fauna, recreatie, inrichting. Kortom al die zaken die er toe doen als je het hebt over een riviergebied. Maar het tweede doel is ongetwijfeld ook: in contact komen met elkaar op een andere manier; verkeren in een aangenaam gezelschap met een gezamenlijk, ook een sportief doel. 

De beide rivieren lijken in naam op elkaar maar verder zijn er niet zoveel overeenkomsten: de IJzer heeft eigen bronnen, de IJssel niet. De IJzer is in WO I, honderd jaar geleden, gedurende vier jaar een loopgravengebied, een omgeploegde arena geweest die nog steeds sporen nalaat. De IJzer is zo’n 75 km lang, de IJssel 125.

Het idee voor de wandeling ontstond doordat in november en december 2023 de uitwaarden, de broeken van de IJssel en de IJzer geheel volgelopen waren en Carlo Jengember en Gerard Hendrix – die elkaar al langer kenden – hoogwaterfoto’s van de IJzer, resp de IJssel naar elkaar stuurden. Ze schreven daarna samen een verhaal voor deijsselanders.nl en daaruit ontstond het idee om bij elkaar te gaan kijken, dat wil zeggen van Nederland uit in Vlaanderen. Van de IJssel anders naar de IJzer anders.

Wandelpatroon: Start telkens om 9.30 u

Start: 26-4 Nieuwpoort, parkeerplaats, hoek einde Zeedijk en Havengeul (IJzer)

27-4 Diksmuide, bij de IJzertoren aan de IJzer, Diksmuide

28-4 Fintele: bij de brug over de Loovaart

29-4 Roesbrugge, bij de brug over de IJzer

30-4 Ekelsbeke, bij de kerk

Wanneer
Prijs
gratis
Organisatie
De IJsselanders
Leeftijd
Volwassenen