Blankaart XL - Dag van de Trage Weg

Blankaart XL 2019

Blankaart XL - Dag van de Trage Weg

Sport en beweging
Iepersteenweg 56
8600
Diksmuide - Woumen
Wegbeschrijving
Ga vanuit vijf locaties op stap door het polder- en broekgebied aan de IJzer met een exclusieve wandelwijzer.

Op de IJzer zelf en het Kanaal Ieper-IJzer liggen fluisterbootjes als veerponten klaar waardoor elke deelnemer op eigen houtje en tempo unieke verbindingen kan bewandelen. Een gratis stappersbus legt in de namiddag elk uur een vast traject af waarop wandelaars overal kunnen op- en afstappen. Een wandeldag op maat!

De wandelwijzer kan je vanaf 15 oktober hier downloaden of krijg je op de dag zelf op volgende vertrekpunten: 

  • Bezoekerscentrum De Blankaart te Woumen (reeds vanaf 15 oktober)
  • Vzw De Boot te Merkem en café-restaurant Langewade te Merkem
  • Eetkaffee Steenstraete te Bikschote 
  • Herberg De Knockebrug en eet- & praatcafé ‘t Gemeentehuis te Nieuwkapelle
  • Fotografiemuseum en praatcafé De Fot’oeil te Sint-Jacobskapelle

In het natuurrijke gebied zijn heel wat ingerichte observatieposten aanwezig. Misschien kom je er wel een Natuurpuntspotter tegen? Ook de aanwezigheid van horecazaken en picknickplaatsen op het netwerk zorgen onderweg voor aangename rustpunten. Zowel bij kunstschilder Jean Vandenhove als boomkunstenaar Robin Uzeel staan de atelierdeuren open. De Fot’oeil en De Knockebrug zijn niet alleen leuke herbergen, ze herbergen elk ook een bijzondere museumkamer. En wie tuk is op ijs vindt ongetwijfeld wel een passend smaakje in de ijshoeves Hof van de Rhille en het Madeliefje. Wil je hogerop, dan bieden de trappen van de Beukelaremolen een mogelijkheid. Vzw De Boot houdt er namelijk haar openmolendag. En passant aan haar thuisbasis op het water kan je ook Beukelarebrood of –appeltaart proeven. 

Deelnemen is gratis. Inschrijven is niet nodig. Honden worden geacht aan de leiband te lopen. Bij natte weersomstandigheden is hoog en stevig schoeisel aangewezen.
Meer info op www.dagvandetrageweg.be. 
Wie er een wandelweekend wil van maken met overnachting: www.sport.vlaanderen/Woumen 

Deze dag is een organisatie van bezoekerscentrum De Blankaart in samenwerking met het Regionaal Landschap Westhoek en de gemeenten Diksmuide, Houthulst en Lo-Reninge in het kader van de Dag van de Trage Weg. Op initiatief van vzw Trage Wegen wordt op deze dag niet alleen aandacht gevraagd voor de vele mooie autovrije of –luwe wegen die Vlaanderen nog rijk is, ze wil ook wijzen op de behoefte om het netwerk met vernieuwende ideeën verder te ontplooien. Trage wegen vormen immers één van de hefbomen om zowel op het platteland als in het verstedelijkte gebied een betere en (be)leefbare mobiliteit aan te zwengelen.

Wanneer
Prijs
Gratis, inschrijven is niet nodig
Contact:
051 54 59 48
Organisatie
Regionaal Landschap Westhoek i.s.m. Stad Diksmuide, Gemeente Houthulst, Provincie West-Vlaanderen en Trage Wegen IJzergemeenten