Aan de slag met de MOS-energiekoffer en CO2-calculator

Energiecartoon

Aan de slag met de MOS-energiekoffer en CO2-calculator

Cursus of workshop
Koning Leopold III-laan 41
8200
Sint-Andries (Brugge)
Wegbeschrijving
Nascholing waarin je kennis maakt met de meetinstrumenten uit de energiekoffer en de online CO2-calculator voor scholen.

Nascholing voor leerkrachten secundair onderwijs

De MOS-energiekoffer bevat heel wat meetapparatuur: energiemeters, lichtmeters, een lampentester, temperatuur en CO2-dataloggers… Hiermee kan je belangrijke energieaspecten onderzoeken, zoals verlichting, verwarming, energieverbruik, verluchting en ventilatie. Je leerlingen bereiden zo hun kennis, vaardigheden en onderzoekcompetenties uit. Bovendien kan je de link leggen met het energieverbruik van je school en besparende maatregelen treffen. Goed voor het klimaat én de energiefactuur van je school. En niet onbelangrijk: de koffer kan je gratis ontlenen als MOS-school.

Tot slot maken we kennis met de CO2-calculator voor scholen. Via deze online tool krijg je inzicht in de hoeveelheid broeikasgassen dat je school uitstoot. Je leerlingen leren hoe ons gedrag invloed heeft op de CO2-uitstoot en de klimaatopwarming. Ook kan je de CO2-reductie berekenen bij het uitvoeren van klimaatacties op je school.

De energiekoffer en CO2-calculator is bruikbaar in zowel de 1e, 2e en 3e graad secundair onderwijs afhankelijk van hoe je de instrumenten en opdrachten inzet in je klas. Je kan aan heel wat eindtermen werken; hier alvast een overzicht van de sleutelcompetenties waarmee gelinkt kan worden:

 • Wiskunde-wetenschappen-technologie-STEM
  • Gebruiken van meetinstrumenten, gebruiken van tabellen en grafieken, onderzoeken, ontwerpen van geïntegreerde oplossingen voor o.a. maatschappelijke problemen, analyseren van natuurlijke en technische systemen, begrijpen van technische systemen en processen, …
 • Duurzaamheid
  • Complexiteit van systemen inzien, systeemdenken, SDGs
 • Leercompetenties
  • Onderzoekscompetenties, probleemoplossend en kritisch denken, informatieverwerking, samenwerken
 • Ondernemingszin
  • Uitvoerbaarheid van ideeën onderzoeken; een idee stapsgewijs realiseren;
   duurzame keuzes maken, ...

Doelgroep: leerkrachten 1e, 2e en 3e graad secundair onderwijs
Wanneer: woensdag 30 november 2022 van 13u30 tot 16u
Waar: Provinciehuis Boeverbos in Brugge
Max aantal deelnemers: 15
Prijs: gratis, maar gelieve in te schrijven vóór 24 november

Wanneer
Prijs
Gratis, maar gelieve in te schrijven vóór 24 november
Organisatie
MOS West-Vlaanderen
Doelpubliek
Voor scholen