Druk je stempel op de provincie.
MIJN PROVINCIE
Toon thema navigatie Verberg thema navigatie

bijen

Bijen en hommels in nood

Bestel hier je bloemenzaad voor meer bijenImkers en natuurbeschermers luiden de alarmklok alsmaar luider. De bijenpopulatie in Vlaanderen en de rest van de wereld neemt onrustwekkend af. Dat is op zich al helemaal niet leuk, maar er is nog meer aan de hand.

Iedereen kent immers het verband tussen bloem en bij (de bijtjes als bestuiver, weet je wel). ‘Bijen in de problemen’ betekent dus ook ‘planten in de problemen’. En dat geldt niet enkel voor de bloemetjes uit de tuin of uit de berm.

Naar schatting is ruim één derde van ‘s werelds landbouwgewassen afhankelijk van insecten voor zijn bestuiving en vruchtzetting. Doemscenario’s voor de bij kunnen volgens sommige wetenschappers zelfs leiden tot doemscenario’s, tot zelfs hongersnood.

 

Met welke problemen hebben bijen zoal te kampen?

  • Bijen en hommels in noodParasieten, zoals de mijt Varroa destructor die de honingbij letterlijk leegzuigt.
  • Een continu dalend nectaraanbod (ons Vlaanderenland wordt steeds bloemenarmer).
  • Gebruik van pesticiden.
  • Verminderd aanbod van goede nestgelegenheid voor solitaire bijen en hommels.
  • Een groeiend areaal landbouwteelten (zoals maïs en aardappelen), waarop bijen en hommels letterlijk niets te zoeken hebben.
  • Steeds meer imkers die er de brui aan geven, met merkbare gevolgen voor de Honingbij.

 

Even voorstellen de honingbij, de solitaire bij en de hommel

Naast de honingbijen bestaan er ook solitaire bijen en hommels. Deze zijn soorten zijn heel wat minder gekend, maar op zo'n minst even boeiend. Elke soort heeft wel zijn eigen specialiteit en eigenaardigheid. Ontdek er meer over.

 

Eerste hulp voor bijen

Bijen en hommels kunnen vandaag best een beetje hulp gebruiken. Iedereen kan een handje toesteken. Met een aantal tips voor een bijenvriendelijke tuin kan je zo aan de slag.

 

Laat het zoemen met bloemen

Bestel nu je bloemenzaad voor een bijenvriendelijke tuin goed voor 2 x 5 m² via de bestelknop rechtsboven of via het gratis nummer 0800 20 021 van het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis. Meer info en de samenstelling van het bloemenmengsel kan je hier vinden.

 

Brochure 'Bijen en hommels in nood'

Al deze info kan je ook vinden in de gratis brochure 'Bijen en hommels in nood'. Deze publicatie bevat o.a. een lijst met planten die een gunstig effect hebben op honingbijen, solitaire bijen en hommels. Je kan deze brochure hier bestellen.

 

29 maart 2014: Tweede West-Vlaamse Plantendag

West-Vlaamse PlantendagOp zaterdag 29 maart 2014 zal de tweede West-Vlaamse plantendag plaatsvinden in Poperinge. Naast plantenverkoop zullen ook heel wat organisaties en overheden informatie verschaffen en workshops geven over een meer bijvriendelijke leefomgeving. De toegang is gratis. Meer info over de Plantendag kan je vinden.

 

Een terugblik op de West-Vlaamse bijensymposia

Tijdens het eerste West-Vlaamse bijensymposium in april 2010 kwam uitvoerig aanbod met welke moeilijkheden zowel honingbijen als diverse soorten solitaire bijen en hommels te kampen hebben. Waar het eerste symposium voornamelijk over de problematiek ging, focuste de tweede editie zich op 22 oktober 2011 eerder op concrete oplossingen om de bijen een handje te helpen. Vind hier het verslag en alle presentaties terug van beide symposia.

Informatiecentrum Tolhuis

Jan Van Eyckplein 2 - 8000 Brugge

T 0800 20 021 | F 050 61 03 00

E provincie@west-vlaanderen.be

> andere provinciale locaties

© 2009 Provincie West-Vlaanderen  |  by LoQutus  |  Legal Disclaimer