Druk je stempel op de provincie.
MIJN PROVINCIE
Je bent hier : Skip Navigation LinksProvincie West-Vlaanderen > kwaliteit > leefomgeving > milieu > Afval > afvalspel
Toon thema navigatie Verberg thema navigatie

afvalspel

Mr Jekkes logo

Het ‘Mister Jekkes’ afvalspel
Spelenderwijs leren de afvalberg te verminderen!

De school is de plek bij uitstek waar onze kinderen nieuwe dingen leren en ontdekken, waar ze ideeën en ervaringen met elkaar delen, waar ze leren om samen op te groeien. Op school worden onze kinderen opgeleid tot burgers met verantwoordelijkheidsbesef ten opzichte van zowel medeleerlingen en volwassenen alsook onze planeet.

Om jonge kinderen te sensibiliseren voor de afvalproblematiek ontwikkelde de provincie West-Vlaanderen in samenwerking met de West-Vlaamse Afvalintercommunales het Mister Jekkes afvalspel. Mister Jekkes geeft kinderen een ruime kijk op het afvalprobleem. Aan de hand van het spel ontdekken kinderen hoe ze de problematiek kunnen aanpakken en zelf de afvalberg kunnen verminderen, zowel thuis als op school.

Het Mister Jekkes-afvalspel is een logisch vervolg op het afvalspel dat al meerdere jaren met succes door de provincie West-Vlaanderen wordt aangeboden. De doelstelling blijft dezelfde, namelijk een leuk en educatief spel over de afvalproblematiek voor kinderen tussen 8 en 12 jaar. Het concept daarentegen werd totaal vernieuwd, met nog meer aandacht voor de duurzaamheid, gebruiksvriendelijkheid en educatieve onderbouw.

In het Mister Jekkes afvalspel nemen 4 teams het tegen elkaar op. Op een reuzengroot spelbord (2x2 meter) en aan de hand van afvalgerelateerde vragen, moeten de teams zo snel mogelijk hun vuilbakje (gevuld met zaken die nog selectief ingezameld kunnen worden) zien te ledigen. Het spel werd uitgewerkt volgens de principes van de Ladder van Lansink (rangorde voor afvabehandeling). Dat wil zeggen dat de principes van afvalpreventie en hergebruik in het spel primeren.

In samenwerking met de West-Vlaamse Afvalintercommunales wordt het afvalspel gratis aangeboden aan West-Vlaamse scholen. We hopen zo met dit afvalspel scholen te ondersteunen en te motiveren om actief rond de afvalproblematiek te (blijven) werken. Daarnaast hopen we uiteraard dat de jongeren iets bijleren over de afvalproblematiek en met de aangereikte tips zelf aan de slag kunnen. En wie weet, brengen zij dan op hun beurt die boodschap over naar mensen uit hun omgeving…

In de lerarenkamer kunnen leerkrachten weldra terecht voor de handleiding, informatie over het speloncept, ... Er is ook een forum waar leerkachten ervaringen kunnen uitwisselen. Voor meer informatie over de ontlening zelf kan men bij contact terecht.

Informatiecentrum Tolhuis

Jan Van Eyckplein 2 - 8000 Brugge

T 0800 20 021 | F 050 61 03 00

E provincie@west-vlaanderen.be

> andere provinciale locaties

© 2009 Provincie West-Vlaanderen  |  by LoQutus  |  Legal Disclaimer